Mariestads kommun Till startsidan Mariestads kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Mariestadsbilder i 360 grader

Här kan du se dig omkring i vackra Mariestad utan att vara på plats. Bilderna nedan är tagna med en kamera som tar 360-gradersfoton.

Du kan stoppa rotationen och endast se stillbilder om du vill. Välkommen att ta dig en titt!

Bild 1. Vy över gästhamnen

Härifrån ser du förutom gästhamnen, även ett par trevliga restauranger och längre norrut bodar som säljer glass, våfflor, fisk med mera. Längst in i gästhamnen syns Länsstyrelsen och därefter skymtar Hamnbron som går över till Ekudden. På andra sidan vattnet finns flerbostadshus som erbjuder boende med spekakulär utsikt över vattnet.

Bild 2. Vy från Hamnbron

Härifrån ser du: Tidans utlopp i Vänern, Residensön Marieholm, det gamla fängelset "Vita duvan", det nybyggda området med punkthusen på Ekudden och tillhörande småbåtshamn, delar av gästhamnen med Domkyrkan i bakgrunden samt Länsstyrelsens lokaler intill Tidan.

Bild 3. Vy från piren

Härifrån får du ett längre perspektiv och ser ut mot Vänern och Torsö å ena sidan och Mariestads stadskärna å andra sidan. På väg ut ser du också en del av Mariestads många båtplatser.

Bild 4. Vy från Universitetsparken

I Universitetsparken, som är en del av Gärdesparken, blandas inbjudande parkrum med utbildning och forskning. Parken är till för både Mariestadsbor och besökare, samtidigt som forskare och studenter från Göteborgs universitet bedriver verksamhet i delar av parken. Förskolan Skrivaren som ligger alldeles intill har fått tillgång till odlingslotter där de odlar grönsaker.         

Bild 5. Vy över Residenset

Nu befinner du dig på ön Marieholm, mitt i Tidan, där residenset finns. Fram till 1997 bodde Skaraborgs landshövding här. I dag används residenset främst för konferenser och festligheter men då och då även för att ta emot kungligt besök, senast våren 2011 när Kronprinsessan Viktoria och Prins Daniel var här. De båda residensflyglarna används också flitigt. Den västra för konferenser, fester och caféverksamhet medan den östra främst används för övernattning. De övriga byggnaderna på ön innehåller Vadsbo Museum och Industrimuseet. Här finns unika samlingar från staden och ibland även möjligheter för konstnärer och hantverkare att ställa ut.

Bild 5. Vy över Gamla Stan

Gamla Stan i Mariestad är en av de tio bäst bevarade i Sverige. Kullerstensgator och fantastiska små hus från 1700-talet gör en promenad här till en speciell upplevelse. Från den här vyn ser du husen utmed Västra långgatan och Telegrafgatan. Ner mot vattnet skymtar restaurangerna vid gästhamnen.

Sidan senast uppdaterad: 2020-01-09