Battericellfabriken – köpeavtalet signerat mellan kommunen och AB Volvo

I går den 7 juni undertecknade Mariestads kommun och AB Volvo köpeavtalet av de 167 hektar mark i Korstorp, där Volvo ska bygga en battericellfabrik.

En märkesdag för oss. Nu tar vi ytterligare ett steg i att förverkliga vår globala omställning och strategi, vi stärker vår industriella närvaro i Skaraborg och Västsverige, och tillsammans med andra aktörer i branschen fortsätter vi uppbyggnaden av en helt ny industrigren i Sverige som kommer att skapa sysselsättning och välstånd, säger Jens Holtinger, medlem av Volvos koncernledning och ansvarig för industrisystemet för lastbilar och drivlinor.

Byggstarten av battericellfabriken är beräknad till 2024–2025 och serieproduktion av battericeller under 2030. Vid den tidpunkten beräknas fabriken ha cirka 3 000 medarbetare. Cellerna kommer att monteras till kompletta batterier för lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner. Tidplanen är avhängig en godkänd detaljplan och myndighetsbeslut. Köpeskillingen är 257 miljoner kronor.

För Mariestad och Skaraborg blir detta starten för en industriell förnyelse, som kommer innebära tusentals nya jobb. I samband med detta tar vi också ett steg för att nå de globala klimatmålen, säger Johan Abrahamsson, kommunstyrelsens ordförande i Mariestad.

Publicerad: 03 juli 2023 Uppdaterad: 27 mars 2024