Gästnätterna i Mariestad slår rekord

När turiståret 2023 summeras visar siffrorna att boendeanläggningarna i Mariestad återigen slår nytt rekord i antal gästnätter. Övernattningar ökade med 13 procent jämfört med året innan, som också det var ett starkt år.

Sammanlagt visar statistiken att gästnätterna på hotell, vandrarhem och stugbyar i Mariestads kommun uppgår till drygt 84 600. Av dessa utgörs knappt hälften av sommarmånadernas gäster.

– Den starka tillväxten i Mariestad har vi självklart etableringarna och byggena att tacka för. Vi ser i statistiken att det ökar mycket under de tider som inte traditionellt är turistsäsong. Men glädjande nog ökade gästnätterna även under sommarmånaderna, säger Anna Söderman, näringslivsutvecklare i Mariestads kommun.

I segmentet hotell, stugbyar och vandrarhem gjordes i hela Västsverige drygt 7,6 miljoner gästnätter vilket är 7,5 procent fler än tidigare rekordår 2022. I Skaraborg visar siffran 0,6 procent att det inte gått riktigt lika bra för alla grannkommuner.

För campinganläggningarna rapporteras inte statistik kommunvis, utan redovisas i delområden. Göta kanal med Mariestad, Töreboda, Gullspång och Karlsborgs kommuner är ett sådant delområde och har sammanlagt 216 336 gästnätter på camping. Detta är i stort sett samma som föregående år (+0,1 procent). Av dessa är 26 procent av gästerna från utlandet.

– Vi får inga siffror på hur många utländska gäster Mariestad har, utan dessa klumpas i delområden som Göta kanal, Skaraborg eller hela Västsverige. I Göta kanalområdet ligger siffran för de utländska gästerna på 16,5 procent vilket är något lägre än några andra delområden i Västsverige, säger Anna Söderman. De vanligast förekommande nationaliteterna utöver svenskar är norrmän, danskar, tyskar och nederländare – i den ordningen, lägger Anna Söderman till.

Även på ställplatserna runt om i kommunen ses en kraftig ökning på 30 procent som till stor del kommer sig av att husbilsgästerna mer och mer tenderar att komma året runt.

Gästnätterna bidrog med 165 865 500 kronor

Ökningen av turister i Mariestad märks också hos besöksmål, butiker och restauranger. Många av dem vittnar om att både utländska och inhemska turister och besökare utgör ett betydande underlag för verksamheten. I Skaraborg räknar man med att varje gästnatt på hotell, vandrarhem, stugby genererar 1 580 kronor och motsvarande för husbilsgäster är 800 kronor/person. Det innebär att gästnätterna i Mariestad förra året bidrog med 165 865 500 kronor till den turistiska omsättningen.

Källa

Statistiken över inkvarteringar kommer från SCB och i februari varje år summeras föregående år. I den ingår hotell, vandrarhem, stugbyar och campingplatser. Ställplatsstatistiken tas in från varje anläggning.
Turistrådet Västsverige har genom frågeenkäter tagit fram siffror på dygnsutlägg för olika besöksgrupper i olika delar av Västsverige.

Publicerad: 14 februari 2024 Uppdaterad: 04 april 2024