Mariestads kommun Till startsidan Mariestads kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Ny gåva för representation utsedd

Glasfat

Ett  glasfat i färgerna blått, turkos och guld blev vinnare när kommunen bjöd in allmänheten till tävling för att ta fram ny gåva för representation.

"Fatet associerar till Mariestads läge vid vatten. Mariestad är en sjöstad med guldkant", skriver kreatören, glaskonstnären Ann Lönn i sin motivering.

Ann Lönn om hur hon fick idén till utformningen;

– När jag bodde i Mariestad uppskattade jag mycket stadens vackra läge vid Vänern. När jag fick veta om tävlingen var den första tanken att bidraget måste associera till vatten. Under lång tid har jag gjort rektangulära fat och det känns naturligt att använda den formen.

Juryn var enig i sitt beslut och ansåg att glasfatet representerar Mariestad på ett förtjänstfullt sätt, är estetiskt tilltalande, unikt i sitt uttryck, passar kvinna lika bra som man och passar i olika miljöer.

– Det är roligt och jag känner mig tacksam över att ha vunnit tävlingen. Man får en känsla av att ha blivit utvald. Nu ska jag bara leverera också och hoppas för min egen och Mariestads skull, att fatet blir uppskattat, säger Ann Lönn om vinsten.

Unika

Glasfaten kommer att produceras exklusivt för kommunen med tekniken "slumping fusing" där glas smälts ihop och formas till föremål. Faten kommer att upprepas med samma form färg och storlek men varje fat blir ändå unikt då vågorna skärs ut på frihand och kan variera något.

Närproducerat

Glaskonstnären Ann Lönn, som tidigare har bott och varit verksam i Mariestad, bor numera på Kinnekulle och där har hon även verkstad och ateljé.

Hög kvalité

Tävlingen, som utlystes av kultur- och fritidsutskottet, var öppen för alla som bor, verkar i eller har anknytning till Mariestads kommun. Sju tävlingsbidrag, alla av hög kvalité, lämnades in och i december samlades en jury för att kora vinnaren.

Gåvan kommer att användas av kommunen vid representation hos exempelvis andra kommuner, myndigheter och organisationer. Vinnaren är garanterad en beställning värd 10 000 kr.

Kontakt

Maria Henriksson
Kulturchef
Telefon 0501-75 58 01
maria.henriksson@mariestad.se

Annika Björklund
Kommunikationschef
Telefon 0501-75 58 62
annika.bjorklund@mariestad.se

Sidan senast uppdaterad: 2018-10-02 15.36