Mariestads kommun Till startsidan Mariestads kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Här är det bra att bo - Mariestad klättrar i ranking

Mariestad blir 19:e bästa boendekommun i årliga undersökningen ”Bäst att bo” när måtten på livskvalité kopplas till kostnaden för boende.

Undersökningar om kommuners attraktivitet ur olika perspektiv och med olika variabler genomförs med jämna mellanrum av olika aktörer. En välkänd, årligen återkommande undersökning, är tidningen Fokus ranking ”Bäst att bo”. I den bedöms Sveriges kommuner som boendeort utifrån en rad olika jämförelsetal som bäst för unga, bäst för familjer, bäst för jobben osv.

Mariestad klättrar uppåt i ranking
När kommunerna rankas hamnar totalt sett de stora städerna i topp. I år är Stockholm totalvinnare, följt av Uppsala, Mölndal och Göteborg. Mariestad förbättrar sin placering och klättrar från plats 132 till plats 88 av Sveriges 290 kommuner och blir därmed tredje bästa kommun att förbättra sitt resultat från förra året.

Hög livskvalité per boendekrona
Extra rolig läsning blir det när Fokus för första gången redovisar en ny lista där man även tittat på var det är bäst att bo med hänsyn till bostadspriserna. I den rankingen hamnar Mariestad på plats 19 av landets alla kommuner! Invånare i Mariestad får mycket livskvalité i förhållande till vad ett hus kostar. Jämfört med exempelvis Danderyd eller Lidingö, där det dyra boendet inte uppvägs av vad man får för pengarna i form av närhet till service, skolor och annat som är viktigt i vardagen.

– Utan att lägga för stor vikt vid exakta placeringar ser vi resultatet i denna undersökning som ett kvitto på att vi håller i en trend som bygger på ett långsiktigt arbete för att stärka Mariestad som attraktiv boendeort, vi ska höra hemma i toppen av den här typen av rankingar, säger kommunchef Kristofer Svensson.

Källa: Undersökningen presenterad i Fokus nyhetsmagasin, 12-18 maj 2017.

Sidan senast uppdaterad: 2017-07-09