Studenten firas men inte på samma sätt som vanligt

Tjej med långt rött hår och studentmössa som håller upp son mobiltelefon och videochattar med någon

För att minska risken för spridning av covid-19 kommer årets studentfirande samt skolavslutningar att genomföras på annat sätt än traditionellt.

Studenten närmar sig och för många elever är det en efterlängtad högtid. Samtidigt måste vi förhålla oss till Folkhälsomyndighetens riktlinjer om att hålla social distans, skydda utsatta grupper och undvika större samlingar än 50 personer. Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson har uttryckt att situationen är allvarlig och att det nu är viktigt att skolorna planerar för alternativ till det traditionella firandet.

Skaraborgs skolchefer har enats om att det på grund av rådande rekommendationer och förbud, i år blir ett annorlunda firande av student och skolavslutning runtom i Skaraborg. Så även i Mariestad. Lika för alla skolor i Skaraborg är att vårdnadshavare och andra anhöriga inte kommer att kunna närvara.

Studenterna planerar tillsammans med skolledning

Exakt hur studentdagen kommer att se ut för Vadsbogymnasiets elever håller skolledningen och studentkommittén på och planerar. Ett första möte hölls tidigare denna vecka och nästa tisdag fortsätter planeringsarbetet på ett nytt möte.

- Vi i skolledningen förstår att det finns många frågor och oro kring hur det blir med årets studentfirande, säger Erik Eriksson, avdelningschef för Vadsbogymnasiet. Men även om inget är sig likt i vårt samhälle våren 2020 så ska vi göra vårt allra bästa för att arrangera en så festlig och högtidlig studentdag vi bara kan. Vi vill planera detta i samarbete med vår studentkommitté och så fort vi vet mer om hur dagen kommer att bli kommer vi att informera alla studenter och vårdnadshavare.

Andra arrangemang som studentbal och korteger av olika slag anordnas inte av skolan, information om dessa ges av respektive arrangör.

Skolavslutningar

Även skolavslutningar påverkas på samma sätt som studenten. Firandet kommer att ske på annat sätt än vad vi är vana vid och utan anhöriga närvarande. Mer information om hur skolavslutningarna genomförs kommer att gå ut till vårdnadshavare inför skolavslutningen.

Frågor och svar om studentfirande och skolavslutning

På sidan nedan kan du läsa frågor och svar kring studentfirande och skolavslutning

Frågor och svar om studentfirande och skolavslutning

Kontakt

Maria Appelgren
Skolchef
Telefon: 0501-75 52 01
E-post: maria.appelgren@mariestad.se