Lärare längtar efter fullt ös i skolans korridorer

Två kvinnliga och en manlig lärare på Vadsbogymnasiet poserar stående vid skolans kafeteria.

Lärarna Helena Möller, Kristin Lans och Johan Andersson på Vadsbogymnasiet saknar liv och rörelse i korridorerna.

När gymnasieskolorna stängde förra våren insåg många allvaret i situationen. Det har funnits en stark vilja att få de nya förutsättningarna att fungera. Helena Möller, Johan Andersson och Kristin Lans på Vadsbogymnasiet ser tillbaka på ett år som inte liknat något annat.

”Annorlunda, oklart och intensivt”. Så beskriver Helena, Johan och Kristin den första tiden med distansundervisning i fjol.

Fast ganska snabbt infann sig en känsla av att det här löser vi! Säger Helena.
Jag kommer ihåg dagen eleverna gick hem, jag tänkte att alla är tillbaka efter påsk. Det kanske var lite naivt såhär i efterhand, minns Johan.
Vi har ju Bryggan som digital plattform, men det är mer envägskommunikation. Nu skulle vi börja undervisa via Teams, berättar Kristin.

Gilla läget

Att spana in sig själv i kameran på datorn kan ge upphov till visst obehag. Helena, Johan och Kristin upplever ändå att de flesta har gillat läget, även om distansundervisning passar en del elever bättre än andra. Och något generellt kameratvång har det aldrig varit tal om.

Alla är olika individer, men jag måste säga att jag är imponerad av våra elever. De har verkligen gjort det bästa av situationen, tycker Helena.

Förra vårterminen präglades mycket av kollegialt lärande där eleverna bidrog med värdefulla IT-kunskaper. Att det ”busades” en del i chatten initialt, då andras mikrofoner kopplades bort och dylikt, är saker kollegiet i dag minns med ett leende.

Nya beslut

Att få komma tillbaka till Vadsbogymnasiet i höst var riktigt skönt, berättar trion. Det kändes därför trist när läget blev värre igen i november och nya beslut om distansundervisning togs.

Jag saknar dynamiken på lektionerna, variationen och det naturliga samspelet med eleverna, säger Johan.
Att kunna använda sig av humor i undervisningen! Inflikar Kristin.

Längtar tillbaka

Några av treorna uttrycker oro för framtiden. Och hur kommer det att bli egentligen med deras efterlängtade student?
I nuläget gäller beslutet om distans- och fjärrundervisning fram till den 18 april på Vadsbogymnasiet. Hur det blir efter det bestäms i samtal med det lokala Smittskyddet.
Lärarna Helena, Johan och Kristin saknar en normal vardag, något de garanterat inte är ensamma om.

Utan kollegor och elever är skolan öde och tom, det är inte samma sak. Det är nog många som börjat värdesätta skolan på ett annat sätt än tidigare. Allt kommer att bli bra, förhoppningsvis är vi snart där.

Fakta

Helena Möller
Lärare på barn- och fritidsprogrammet som jobbar nära specialpedagogerna som en del i resursteamet. Stöttat elever i behov av särskilt stöd under pandemin.

Johan Andersson
Lärare på samhällsvetenskapsprogrammet som gör sitt bästa för att motivera, lyssna och vara tillgänglig för eleverna. Anpassar undervisningen utifrån elevernas förutsättningar.

Kristin Lans
Lärare på barn- och fritidsprogrammet samt introduktionsprogrammen. Har jobbat hårt med extra anpassningar för eleverna under distanstiden. Gillar att använda digitala hjälpmedel på nya sätt.

Läs mer om Vadsbogymnasiet Länk till annan webbplats.

Sidan senast uppdaterad: