Nu är Kronoparkens förskola invigd!

Bild på matsal med mycket trädetaljer. Några vuxna och små barn syns vid matborden.

Tisdagen den 18 januari invigdes Kronoparkens förskola. Med sin energilösning är förskolan unik i världen!

Mariestad växer och det gör också behovet av förskoleplatser. Bygget av Kronoparkens förskola startade hösten 2020 och nu har de första barnen börjat att skolas in. Skolan har åtta avdelningar fördelat på två våningsplan, totalt finns det plats för 144 barn.

Kronoparkens förskola - Mariestads kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vid den formella invigningen fanns företrädare från byggherren Serneke, Nilsson Energy, skolledningen och delar av Mariestads kommunledning på plats.

Jag vill tacka alla som har varit involverade så att vi har kunnat göra det här. Vi är jättestolta över den byggnad ni har skapat till Mariestadsborna och till våra yngsta allra viktigaste medborgare, sa kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M).

Innovativ energilösning

Det unika med Kronoparkens förskola är energilösningen. Solceller på förskolans tak kommer att ombesörja större delen av energibehovet och av överskottselen produceras sedan vätgas, vilken kommer lagras i ett externt gaslager. Där omvandlas vätgasen till elenergi som används för drift och uppvärmning under vinterhalvåret.

Det har varit en utmanande och lärorik resa där vi grävt ny mark tillsammans. Nu står vi äntligen här med mungiporna uppåt, sa Martina Wettin på Nilsson Energy.

Annica Henrysson, chef för förskola och pedagogisk omsorg, uttryckte att framtidens förskola finns i Mariestad. Näringslivschef Susanné Wallner berättade om den röda tråden i Mariestads satsningar för en hållbar framtid och för att nå klimatmålen.

Inspirationskälla

Ola Serneke, tidigare vd och ägare av Serneke Group, kände sig inspirerad av den nya förskolan i Mariestad och sa att han tror att vätgas kommer vara en viktig del av framtidens klimatlösningar.

Allt eftersom kommer förskolan att fyllas upp med fler barn under våren i en miljö där hållbarhet är en naturlig del av deras vardag.

Män och kvinnor poserar framför en större byggnad med texten Kronoparkens förskola.

Sidan senast uppdaterad: