Mariestadselever har goda idéer om hur vi bygger att hållbart samhälle

Yngre kille står framför bärbar dator.

Tre klasser från olika skolor i Mariestads kommun har presenterat sina tankar om hur vi tillsammans bygger ett hållbart framtida samhälle. Karl Andersson i årskurs sju har byggt upp framtidens stad – i Minecraft!

Klass 5 från Grangärdet, klass 7C från Tunaholmsskolans och årskurs tre på det naturvetenskapliga programmet på Vadsbogymnasiet har sedan i december jobbat kring temat hållbart samhälle. Eleverna har använt ett metodstöd från föreningen "Framtidens röster" och i tisdags var det dags att presentera arbetet för delar av kommun- och skolledningen.

Framtidens röster Länk till annan webbplats.

Nervös och rolig presentation

På plats i nybyggda skolrestaurangen Tuva fick eleverna berätta om hur de har jobbat och vad de har kommit fram till. Grangärdets elever har fokuserat på miljövänliga transporter och hållbar mat. De har också skrivit brev till regeringen med klimat- och miljöfrågor.

Mariestad i Minecraft

Sjuorna på Tunaholmsskolan uppmuntrade till mingel och frågor när kommunledningen gick runt bland deras montrar. Karl Andersson och några klasskompisar har skapat framtidens Mariestad digitalt i dataspelet Minecraft. Presentationen är verkligen kreativ och inspirerande.

Här är det trafikljus som drivs av solceller. Det finns tågstation och tunnelbana för att minska utsläppen från biltrafik och det finns åkermark för att odla, berättar Karl.

Vi gör det tillsammans

Gymnasieeleverna på naturvetenskapliga programmet har varit ute i staden och tagit bilder, både på initiativ de vill se mer av och saker de tycker är mindre bra. Eleverna pratade bland annat om pollinerare, vikten av biologisk mångfald, vätgas, hållbar stadsplanering, bilkooperativ, bilfritt centrum, lättillgängliga affärer och övergödning.

Och det kom med en klok insikt från en av eleverna:

Det kanske inte låter som att det är så mycket, men när alla gör något får det stor påverkan.

Kontakt

Maria Appelgren
Utbildningschef
Telefon: 0501-75 52 01
E-post: mariaappelgren

Två tjejer i övre tonåren håller en presentation framför en skärm.
Sex yngre tjejer är glada framför ett bord med pappfigurer.
Gruppbild med massor av människor, båda unga och vuxna.

Sidan senast uppdaterad: