Möt rektorn som inte räds att tänka utanför boxen

Glad kvinna tittar fram mellan två klädhängare i skolmiljö.

Stina Wallqvist på Unicaskolan i Mariestad brinner för lagarbete, möten med människor och problemlösning. Som rektor är hon spindeln i nätet på skolan, uppdraget är att skapa förutsättningar för en god arbetsmiljö och utvecklingsmöjligheter.

Klockan närmar sig åtta på morgonen och utanför F-6-skolan Unica i centrala Mariestad är en strid ström med elever på ingång. En del går, andra cyklar och några får skjuts av vårdnadshavare eller åker skoltaxi. Det är höst i luften och den speciella skolpulsen är påtaglig.

Flexibel och lyhörd

Innanför dörrarna håller rektor Stina Wallqvist på att ställa i ordning böcker som hamnat på vift i skolbiblioteket.

Jag brukar säga att jag är som alla andra fast med ett annat uppdrag. Att vara flexibel och lyhörd är bra egenskaper att ha som rektor, konstaterar Stina.

Om det förr kunde vara lite stelt och allvarligt att kliva in på rektorns kontor är känslan den motsatta hos Stina Wallqvist. Hon sprudlar av energi och hejar glatt på elever och medarbetare. Stina är rektor på Unicaskolan i Mariestad där hon har personalansvar för ett 50-tal pedagoger. Det går 325 elever på skolan.

Unicaskolan - Mariestads kommun

Började som lärare

Som ung drömde Stina om att bli polis.

Jag skulle absolut inte bli lärare eller rektor!

Stina kom att börja sin karriär inom skolvärlden som ämneslärare i matematik, NO och idrott på Tidavads skola i Mariestad. Hon blev snabbt förälskad i yrket.

Alla möten med människor du får vara med om, det är verkligen utvecklande och inspirerande.

Efter elva år som lärare fick hon en förfrågan om att bli rektor och på den banan har Stina Wallqvist fortsatt. Då skilde hon sig ganska mycket från normalbilden av en rektor, hon var ju ung kvinna utan kostym. Idag är Stina varm i kläderna och bilden av yrkesrollen har förändrats.

Dagarna går fort

Vad gör en rektor om dagarna tro? Det är inte långtråkigt i alla fall, om du frågar Stina. I dag står bland annat ett studiebesök från Värnamo kommun på schemat. Gästerna vill spana in den relativt nybyggda Unicaskolan med sin speciella ateljé, i stället för en klassisk trä- och syslöjdssal.

Det blir många möten, samtal och mejl med elever, pedagoger, vårdnadshavare och ibland också politiker.

Och så har du budgetansvar?

Ja, fast det är inte därför jag blev rektor. Vi har goda stödfunktioner för budgetarbetet. En fördel med att jobba i en lite mindre kommun som Mariestad är att vi har ett gott och tätt samarbete mellan olika funktioner. Det finns en förståelse för varandra.

Vad är det viktigaste för dig i ditt uppdrag tycker du?

Att se till att människor har rätt förutsättningar att göra ett gott jobb och att eleverna får bästa möjligheter att utvecklas. Att ta sig an ett svårt möte med nya perspektiv: Varför är vi inte på samma planhalva och hur kan vi komma dit”

En del elever med särskilda behov kan ha svårare att passa in i skolan, då gäller det att hitta andra lösningar. Det vore till exempel inte dumt om vi hade tillgång till en bondgård, eller om vi hade en husbil för utflykter, säger Stina Wallqvist.