Centralkök med fokus på god mat och arbetsglädje

Två män och tre kvinnor står i ett stort kök med arbetskläder. I bakgrunden syns stora metallgrytor.

I Centralköket på Björkgården i Mariestads kommun får gräddsåsen stå och dra i fyra timmar medan det hemmalagade moset gosar till sig i grytan. Köksansvariga Christina Josefsson basar över ett glatt arbetslag på sex kockar.

På Björkgårdens äldreboende finns ett centralkök som serverar mat till kommunens äldreboenden, hemtjänst, dagvård och LSS. Det blir cirka 500 lunchserveringar per dag, samt ytterligare ett par hundra mål till frukost respektive kvällsmat.

Jag har jobbat med mat i olika former sedan jag var tolv år Jag älskar att laga mat! Helt arbetsgänget älskar att laga mat, säger Christina Josefsson som vurmar extra mycket för svensk husmanskost.

Festmåltid

I en stor metallgryta rör Christinas kollega Samer runt gräddsåsen som fått dra till sig sedan tidig morgontimme, snart är den redo att portioneras ut i matlådorna.

Vi lagar det mesta av maten från grunden och vi köper bara svenskt kött. Det ska vara smakrik och näringsrik mat, protein är viktigt för de äldre, säger Christina.

Det är frenetisk verksamhet i de olika delarna av centralköket. Denna torsdag är det nämligen ”Offentliga måltidens dag”. Det innebär att dagens lunchservering är en trerätters i form av:

  • Förrätt – krustad med räkröra och garnering med ärtskott
  • Varmrätt – Wallenbergare med potatismos, gräddsås, rårörda lingon och ärtor
  • Dessert – Fruktcocktail med krämig hösttopping

Favoriterna

Såser, soppor och mört kött brukar vara populärt på äldreboendena. Lisa förbereder dagens utskick med specialkost, medan Sonja tar emot två stora pallar med grönsaker och frukt.

Det blir en hel del individanpassning av maten, vi ska ge så bra service som det bara är möjligt, säger Christina.

Nästa vecka lagas bland annat raggmunk med fläsk. Centralkökets stekbord är egentligen för litet för att steka raggmunk, men det fixar arbetslaget genom att köra järnet.

Med 22 avdelningar som ska servas är det viktigt med struktur och planering eftersom det är mycket att tänka på. Då och då hojtar Christina till efter att köket behöver uppmärksammas på vad som kan vara ett nytt önskemål, eller en uppdatering om läget.

Uppskattningen guld värd

På en tavla sitter uppmuntrande brev från brukare och personal med glada tillrop:

Tack så jättemycket för supergoda pannbiffar igår!

Halloj köket, Mangoglassen såå god. Recept tack!

Tack för de små hälsningarna på äggen.

För Christina Josefsson och hennes personal inom kostenheten värmer orden i hjärtat.

Nöjda gäster är den bästa belöningen!