Stråtaktäckare - ny unik utbildning vid Dacapo Mariestad

En stråtaktäckare lägger stråtak

Foto: Samuel Nilsson

Dacapo Mariestad får klartecken att bedriva den nya utbildningen Stråtaktäckare. Det meddelade idag Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH), som också beviljar Dacapo Mariestad att bedriva utbildning till tandsköterska ytterligare tre år.

- Vi är väldigt glada över beskedet. Stråtaket har många fördelar som miljövänligt alternativ till andra taktyper för framtidens miljövänliga byggnader. I dagsläget finns kanske runt 20 personer i Sverige som har kompetensen, så nu gäller det att utbilda en ny generation stråtaktäckare, säger Maria Henriksson, avdelningschef vid Dacapo Mariestad.

Unik utbildning

Utbildningen Stråtaktäckare ger kunskaper och färdigheter i kulturhistoriska värden, att hantera verktyg, beräkna kostnader av takläggning samt arbetsmiljö och säkerhet. Utbildningen är tvåårig och kräver förkunskaper.
- Det är en unik utbildning, då vi är ensamma i Sverige om att kunna erbjuda kurser inom det hantverket, berättar Nathalie Werjefelt som är enhetschef vid Dacapo Mariestad.

Motsvarar arbetslivets behov

Utbildningen är framtagna i samarbete med Hantverkslaboratoriet vid Göteborgs universitet och startar redan till hösten. Den innehåller både teoretiska och praktiska moment.
- När vi har utformat utbildningen har vi stämt av med branschen för att kvalitetssäkra den och se till att den motsvarar arbetslivets behov, berättar Nathalie Werjefelt.

Stor nyhet för taktäckare

Kommentar från Joar Nilsson, vice ordförande i Svenska stråtaktäckarföreningen:
- Det här är en stor nyhet för oss taktäckare. Det ger en god möjlighet att hålla de traditionella kunskaperna levande och öka antalet stråtak inom nybyggnation. Tekniken är konkurrenskraftig i kvalitet och kostnad och är det överlägsna valet i den gröna omställningen. Det finns en stor potential.

Fortsätta utbilda tandsköterskor

Dacapo Mariestad får också klartecken till att fortsätta bedriva tandsköterskeutbildning.
- Det är glädjande att vi får hålla kvar vid vår tradition att utbilda tandsköterskor som gjorts i Mariestad i mer än 35 år, och våra tandsköterskor behövs, säger Maria Henriksson.

 

Om Dacapo Mariestad

Dacapo Mariestad är en kommunal utbildningsplattform som erbjuder yrkeshögskoleutbildningar i egen regi och universitets- och högskoleutbildningar i samverkan med andra aktörer. Dacapo Mariestad verkar för att fylla arbetsmarknadens behov av kompetens såväl lokalt som nationellt.
www.dacapomariestad.se Länk till annan webbplats.

 

Kontaktpersoner

Maria Henriksson
Avdelningschef
Tfn: 0501-75 58 01

Nathalie Werjefelt
Enhetschef
Tfn: 0501-75 57 76

 

Sidan senast uppdaterad: