Grundskola och fritidshem
Mariestad kommuns grundskolor omfattar förskoleklasser, fritidshem, grundskola och grundsärskola. Grundsärskola finns på Högelidsskolan.
Information om vad som gäller i rådande situation med coronaviruset hittar pu på sidan nedan:
Detta gäller i förskola och skola med anledning av coronaviruset
Skolplikt från förskoleklass
I Sverige gäller skolplikt från och med höstterminen det år barnet fyller sex år och börjar förskoleklass till och med nionde klass. Det innebär att förskoleklassen och hela grundskolan är obligatorisk. Förskoleklass för sexåringar fungerar som kombinerad förskoleklass/skolverksamhet där förskolläraren, lågstadieläraren och fritidspedagogen samverkar. Barnen är inte inskrivna i skolan, utan går nio år i grundskola efter förskoleklassen.
Välja skola
När ditt barn börjar förskoleklass har ni som vårdnadshavare möjlighet att välja skola. När det är dags för er att välja skola för ert barn kommer ni att få ett skolvalserbjudande hemskickat till er. Om ni accepterar och därmed väljer föreslagen skola, behöver ni inte göra något. Beslut om placering i förskoleklass skickas vid senare tillfälle hem till er. Beslutet fattas i enlighet med bestämmelserna i skollagen. I de fall en skola har fler sökanden än platser, tillämpar kommunen urvalskriterier i följande ordning; synnerliga skäl på grund av funktionsnedsättning, upptagningsområde, syskonförtur och relativ närhet.
Ansöka om plats
När du och ditt barn flyttar in i kommunen eller om barnet bor i annan kommun och av speciella skäl vill gå i skola i Mariestads kommun behöver en ansökan göras. Blankett finner du på vår självserviceportal, länk under relaterad information här på sidan.
Fritidshem
I anslutning till samtliga skolor i Mariestads kommun finns fritidshem för sex års ålder till och med vårterminen det år eleven fyller tretton år.
Inriktningar
I Mariestads kommun har grundskolorna inga specifika uttalade inriktningar. På respektive skolas sida (se sidan Kommunala grundskolor) kan du läsa om hur de olika skolorna arbetar.
Individuell utvecklingsplan
I de årskurser där betyg inte sätts ska lärare göra skriftliga individuella utvecklingsplaner, så kallade iup. Vid de kommunala grundskolorna görs detta en gång per år i samband med elevens utvecklingssamtal. En iup innehåller lärarens omdömen om elevens kunskapsutveckling och vilka insatser skolan behöver göra för att eleven ska nå så långt som möjligt.
Jämförbar resultatredovisning
Under relaterad information här på sidan finner du länk till Skolverkets sida Jämförbar resultatredovisning. Där kan man jämföra kommunens skolor med andra kommuner i Sverige. Här finns bland annat uppgifter om antal barn, grupper och personal.
Friskolor
I kommunen finns även friskolorna Ekhamra som är en 7-9 skola och Torsö Skärgårdsskola samt Lillängsskolan som är F-6 skolor. Friskolorna drivs i egen regi.
Enligt skollagen ska en fristående skola snarast meddela elevens hemkommun när en skolpliktig elev börjar eller slutar vid den fristående skolan eller har stor frånvaro utan giltig orsak. Uppgifterna lämnas till utbildningsnämnden. Se kontaktuppgift under relaterad information här på sidan.
Utlandsstudier
Mariestads kommun har enligt skollagen ingen skyldighet att finansiera utbildning för barn/elever som vistas utomlands under en längre period. Detta gäller all utbildning från förskola till gymnasiet.
Läsårstider
Läsårstider för grundskola hittas på sidan Läsårstider och lov.
Sidan senast uppdaterad:
Relaterad information

Kontakt
Anna-Karin Yséus
Grundskolechef
Telefon: 0501-75 52 11
E-post: Anna-Karin Yséus
Lisa Björling
Digitaliseringsstrateg
Telefon: 0501-75 53 45
E-post: Lisa Björling
Utbildningsnämnden
E-post: Utbildningsnämndens infobrevlåda
Ansvarig nämnd
Utbildningsnämnden
Länkar
Skolinspektionen
Barn och elevombudet
Jämförbar resultatredovisning Skolverket
Ekhamraskolan
Lillängsskolan
Torsö skärgårdsskola
Självservice - länkar till våra e-tjänster och blanketter
Skolbyte eller inflyttning för elever i årskurs F-9, ansökan
Utflyttning till annan kommun, anmälan
Skolgång för elever från annan kommun, ansökan
Tilläggsbelopp för barn/elev i behov av extraordinära stödåtgärder, ansökan
Tilläggsbelopp för barn/elev i behov av modersmåls-undervisning, ansökan
Tilläggsbelopp för barn/elev i behov av studiehandledning modersmål, ansökan
Dokument för andra huvudmän
Rutin för tilläggsbelopp gällande extraordinärt stöd och modersmålsundervisning