Mariestads kommun Till startsidan Mariestads kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Måltider i förskolan och skolan

Vad blir det för mat?

Du hittar menyerna för förskola och skola under relaterad information här på sidan. Du kan även se menyerna för skolan i den kostnadsfria appen ”Skolmaten”, som du också hittar under relaterad information.

Varje dag serveras följande:

  • Varierade grönsaker
  • Varmrätt bestående av kött/ fisk och vegetariskt, ofta flera alternativ
  • Ekologisk mjölk

Vegetarisk mat till alla som vill

Vi tycker det är viktigt att visa på valmöjligheterna och erbjuder varje dag ett vegetariskt alternativ på skolorna. Alla som vill får ta del av detta och inget intyg eller föranmälan behövs. Det vegetariska alternativet räknas inte som avvikande kost.

Mat lagad på plats

De flesta kommunala förskolorna och skolorna i Mariestad har egna tillagningskök. På det viset undviker vi onödiga transporter och kan vara mer flexibla i hur vi tar hand om mat som blir över och minskar matsvinnet. Kockarna som lagar maten följer Livsmedelsverkets riktlinjer, kommunens kostriktlinjer och riktlinjer för produkter som innehåller socker. Du kan läsa mer om dem under relaterad information.

Så mycket som 85 procent av maten som serveras tillagas från grunden. Det är möjligt genom att till exempel laga fler färsrätter i form av röror och lådor, istället för att servera dem som köttbullar eller pannbiffar från halvfabrikat.

Ekologiskt och närproducerat

Hållbarhet och långsiktighet är viktigt för oss. Vi jobbar hela tiden för att förenkla upphandlingen av lokala råvaror. Som ett resultat av detta serveras det till exempel under säsong vitkål från Ullervad, tomater från Källby samt morötter och potatis från Skaraborg.

I dag har vi cirka 250 artiklar som är närproducerade och/ eller ekologiska. Ambitionen är att köpa ännu mer ekologiska råvaror.

Den största delen av färskt kött och färs kommer från Skövde slakteri och kan vara från djur i vår egen kommun. All drickmjölk som serveras i kommunens skolor och förskolor är ekologisk lättmjölk från Arla.

Det finns givetvis sådant som inte går att odla i Sverige och som ändå används. Bananer är ett sådant exempel och då köps det bara ekologiska bananer.

Andelen svenska livsmedel är runt 70 procent, och 90 procent av kött/fågel är svenskt.

Vad gör jag om mitt barn behöver specialkost?

Om ditt barn behöver avvikande kost behöver du lämna in en ansökan om detta. Länk hittar du här på sidan under Relaterad information. Om ditt barn har behov av Specialkost på grund av medicinsk orsak (allergi, överkänslighet, celiaki) måste läkarintyg bifogas ansökan.

Vid förändringar av specialkost eller vid sjukdom eller ledighet ska du kontakta måltidspersonalen på förskolan eller skolan.

Sidan senast uppdaterad: 2020-09-08 15.03

Relaterad information

Kontakt

Karin Ahlin
Enhetschef
Ansvarsområde: Förskola, Björkgården och Humlet
Telefon: 0501-75 61 53
E-post: Karin Ahlin

Micaela Johansson Ferm
Enhetschef
Ansvarsområde: Skola, Fredslund och Ullerås
Telefon: 0501-75 56 67
E-post: Micaela Johansson Ferm

Maj-Lis Häljeskog
Kostchef
Telefon: 0501-75 61 51
E-post: Maj-Lis Häljeskog

Ansvarig nämnd

Utbildningsnämnden

Länkar

Din skolmatlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Självservice - länkar till våra e-tjänster och blanketter

Specialkost, ansökanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Dokument

Riktlinjer för kostverksamhetenPDF

Riktlinjer för produkter innehållande tillsatt sockerPDF
PDF

Information om specialkostPDF

Matsedlar
Matsedel SkolaPDF
Matsedel FörskolaPDF
Matsedel Förskola SkrivarenPDF