Mariestads kommun Till startsidan Mariestads kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Skolmat tillagad på plats

När eleverna börjar i Prisma- och Unicaskolan höstterminen 2017 får de inte bara nya, moderna klassrum – de kommer också få njuta av närproducerad mat, tillagad på plats i moderna tillagningskök. Vi har träffat Ann-Christine Gustafsson som är kostchef på kommunen för att få veta mer om maten som kommer serveras på Prisma- och Unicaskolan.

Eleverna kommer kunna se kockarna arbeta i de öppna köken och känna dofterna av dagens lunch. När det serveras soppa kommer det även bakas färskt bröd på plats, något som troligtvis kommer reta smaklökarna hos skolans elever och personal. Ann-Christine hoppas att kökets centrala placering och öppna köksmiljö ska bidra till att eleverna känner sig mer delaktiga i matlagningen.

Mat lagad från grunden

I dag lagas 85 procent av maten i centralköket från grunden och så kommer det även vara i skolornas nya tillagningskök. Genom att bland annat välja att laga fler färsrätter som inte är köttbullar och pannbiff, utan istället laga lådor och röror, kan man hålla nere andelen halv- och helfabrikat.

De nya köken kommer utrustas med stekbläck vilket ger maten en aptitlig stekyta. Man planerar också för moderna upptiningsskåp som gör att råvaran inte släpper så mycket vätska. Den nya utrustningen skapar helt andra möjligheter för tillagning.

– Just nu spånar vi på nya tillagningssätt på de populära maträtterna. Det kommer bli ett riktigt uppsving för såväl kockar som gäster, säger Ann-Charlotte.

Lokala råvaror

Kommunens kostavdelning har tillsammans med upphandlingsenheten fått stor uppmärksamhet för sitt arbete med att upphandla lokala råvaror. Arbetet har inneburit att det nu är enklare för lokala leverantörer att svara på anbuden för enskilda produkter. Som ett resultat av detta serveras under säsong vitkål från Ullervad, tomater från Källby, morötter och potatis från Skaraborg och ekologiska äpplen från Lidköping. Ambitionen är att köpa ännu mer ekologiska råvaror.

Under hösten genomförs en upphandling med bland annat frukt och grönsaker där kostavdelningen hoppas kunna få ett avtal på ekologiska äpplen från Kinnekulle och Billingen. Den största delen av färskt kött och färs kommer från Skövde slakteri och kan vara från djur i vår egen kommun. All drickmjölk som serveras i kommunens skolor och förskolor är ekologisk lättmjölk från Arla, den kan också komma från kossor i vår närhet.

Det finns givetvis sådant som inte går att odla i Sverige och som ändå  används. Bananer är ett sådant exempel och då köps bara ekologiska bananer.

– Under vårterminen 2015 var cirka 20 procent av alla råvaror närproducerade, säger Ann-Christine.

Andelen svenska livsmedel är runt 70 procent och 90 procent av köttet är svenskt.

Många fördelar

Fördelarna med att laga maten på plats är många. Det är alltid bättre att laga maten så nära gästen som möjligt, menar Ann-Christine. På det viset kan man laga maten allt eftersom man ser att den går åt och kan på så vis minska svinnet. Mat som eventuellt inte går åt kan tas om hand snabbt och användas vid senare tillfälle. Maten får hållas varm i max två timmar och när den levereras från centralköket är det svårt att hinna med att kyla ner det som inte går åt. Det problemet slipper man i ett tillagningskök. Färre mattransporter och minskat svinn är också bra sett utifrån ett miljöperspektiv.

Alternativa rätter

De kommunala skolorna har idag en gemensam matsedel. Eftersom många vårdnadshavare har barn på flera skolor och förskolor försöker vi hålla en likvärdig matsedel, säger Ann-Christin. Men under senaste delen av vårterminen har man på prov öppnat upp menyn och skrivit kötträtt eller fiskrätt vilket ger skolköken större frihet.

Två dagar i veckan eller mer, serveras också en alternativ rätt som kan lagas mer fritt utifrån elevernas önskemål. Exempel på detta är när det är soppa, då serveras det oftast två olika soppor. Till potatisbullar och lingonsylt finns det pasta och skinksås som alternativ. På det viset kan eleven komponera sin egen tallrik utefter sin smak. Rätter så som fiskbullar, som många antingen gillar eller har svårt för, har också alltid ett alternativ.

– Det känns tråkigt att ta bort en rätt som många barn tycker om, då är det bra att kunna erbjuda ett alternativ, säger Ann-Christine.

Varje dag erbjuds ett vegetariskt alternativ för det som önskar och det behöver inte föranmälas.

Måltiden - en del av skolans kultur

Att i så stor utsträckning som möjligt laga närproducerad mat från grunden är ett medvetet val för att höja kvalitén på maten, säger Ann-Christine. Men hon hoppas att det kan bli mer än så.

– Förhoppningsvis kan maten bidra till att öka intresset och kunskapen för frågor kring hållbar utveckling, säger Ann-Christine.

Hon menar att det  går att använda måltiderna som ett pedagogiskt verktyg i en större utsträckning än vad som görs idag. Att presentera maten på nya sätt och bättre informera om varifrån den kommer skulle göra mycket.

I Livsmedelsverket och Skolverkets gemensamma skrift ”Skolmåltiden, en viktig del av en bra skola” kan man läsa om hur måltidsupplevelsen kan bidra till att skapa en god stämning på skolan och är ett viktig led i att öka jämlikheten i hälsa. Skolmaten bidrar med andra ord till mycket mer än mätta magar.

 

Skrivet av kommunikationsenheten

Sidan senast uppdaterad: 2016-09-19