Mariestads kommun Till startsidan Mariestads kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Möt Frida- ensam tjej på byggarbetsplatsen

Vi har under artikelseriens gång träffat både kvinnor och män som är delaktiga i projektet med Prisma- och Unicaskolan. Men när det kommer till byggsidan har kvinnorna lyst med sin frånvaro. Enligt NCCs egna uppgifter är bara två av tio tjänstemän kvinnor, vilket också speglar bilden av byggbranschen över lag. Inte konstigt att vi därför inte pratat med någon tjej som jobbar med själva byggena. Men det finns faktiskt en kvinna som jobbar på skolornas byggarbetsplatser. Hon heter Frida Elofsson, är 26 år och vi har fått en pratstund med henne.

Frida jobbar som entreprenadingenjör i projektet med att bygga Prisma- och Unicaskolan. I rollen ingår bland annat att revidera och stämma av tidsplaner, se se till att uppdaterade ritningar finns på plats och sammanställa alla drift- och underhållsinstruktioner för allt som byggs in i skolorna. Just i dag jagar hon svetsplattor till Unicaskolan som fattades i senaste leveransen.

– Alla dagar ser olika ut, det är lite det jag gillar med det här jobbet, säger Frida.

Få tjejer i branschen

Frida är anställd på NCC i Skövde, men är ute på jobb över hela Skaraborg. På kontoret finns det några tjejer till, en markarbetare och en projekteringsledare,men i projektet med att bygga skolorna är hon ensam tjej på bygget.

– När jag precis hade börjat jobba tänkte jag på att jag var ensam tjej. Det var verkligen skillnad på att jobba och att vara i skolan, där jag mest hängde med tjejerna. Men nu tänker jag aldrig på det, säger Frida med ett leende.

Varför Frida hamnade i just byggbranschen vet hon inte riktigt. I gymnasiet gick hon samhäll och efter studenten jobbade hon i mataffär och på vandrarhem hemma i Karlsborg.

– Jag har alltid gillar att läsa och visste att jag ville plugga vidare, men hade svårt att välja. Därför läste jag tekniskt basår under ett år i Skövde. Efter det sökte jag en byggingenjörsutbildning i Jönköping. Utbildningen hette "byggnadsutformning med arkitektur" och jag var egentligen mest intresserad av arkitektdelen, eftersom jag tycker om att rita och utforma.

Klassen bestod av mer tjejer än killar och i dag är det flera som jobbar som byggingenjörer på arkitektkontor, berättar Frida. Hon tyckte det var mer spännande med byggbiten och valde att söka sig till entreprenadsidan istället.

Karriärmöjligheter

Under studietiden sommarjobbade Frida på NCC och efter examen började hon jobba som biträdande arbetsledare och fortsatte sen som arbetsledare för att i nuvarande projekt jobba som entreprenadingejör.

En av fördelarna med byggbranschen är att det finns flera spår att välja mellan, tycker Frida. Projekteringsledare, kalkylator, inköpare, utsättare och platschef är några alternativ. Just nu btycker Frida det är extra kul att jobba med 3D-modeller och tänker fortsätte jobba med det som känns roligt, så for hon se vart det leder.

Det roligaste med jobbet är människorna hon jobbar med. Det är olika konstellationer på alla projekt och man lär känna varandra väldigt väl.

- Vi har väldigt kul tillsammans och alla är riktigt goa, avslutar Frida.

 

Skrivet av kommunikationsenheten

Sidan senast uppdaterad: 2016-06-13