Till startsidan för  kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

DÖLJ MENY

Skadedjur

Råtta, Foto: Eva Rehnberg

Om du känner att det finns djur där du inte vill ha dem så kan alla djur upplevas som skadedjur. Men för att de ska klassas som skadedjur behöver de orsaka någon form av skada. Det kan vara så att de bits, sprider smitta eller förstör maten. Det finns också djur som förstör våra bostäder eller andra byggnader. För det mesta pratar man om ohyra såsom insekter och gnagare.

Under de här sidorna har vi försökt sammanställa information om ansvar samt lite tips och råd om de vanligaste djuren som kan upplevas som skadedjur.

Bekämpa med försiktighet och urskiljning

En del insekter som är klassiska skadedjur kan ibland irra sig in genom ett öppet fönster på sommaren, t ex fläskängern. Men bara för att du hittar en sådan hemma behöver det inte betyda att du behöver sanera och bekämpa.

För vanlig och lättbekämpad ohyra går det att köpa medel eller utrustning i olika butiker. Utvecklingen går framåt och det finns effektiva medel som inte är hälso- eller miljöfarliga. Du ska komma ihåg att alla bekämpningsmedel ska hanteras med varsamhet och det är viktigt att läsa på förpackningen om dosering och hantering så att du inte skadar dig själv, barn, husdjur eller miljön. Mot mer ovanliga och avancerade angrepp finns medel som bara får hanteras av folk som är utbildade. Det finns ett antal saneringsfirmor som man kan vända sig till, och flera av dem erbjuder samarbete med försäkringsbolagen i vanliga hemförsäkringen. Då blir det inte så kostsamt om det händer något, samt att du får professionell hjälp snabbt om det behövs.

Sidan senast uppdaterad: 2017-01-19

Relaterad information

Kontakt

Miljö- och byggnadsförvaltningen
Expeditionen
Telefon: 0501-75 60 20,
75 60 30
E-post: Miljö- och bygg

Besöksadress

Stadshuset, Kyrkogatan 2, Mariestad

Ansvarig nämnd

Miljö- och byggnadsnämnden

Kontakta oss

Telefon

0501-75 50 00

Adress

Mariestads kommun

Kyrkogatan 2
542 86 Mariestad

Samarbetskommunerna
Gullspång kommuns
Töreboda kommun