Till startsidan för  kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

DÖLJ MENY

Digitala tjänster

Skärmdump från karttjänsten

Mariestads kommun lanserar nya digitala kartbaserade tjänster. Det handlar om att göra information som kan användas som verktyg i vardagen tillgänglig.

Nu kan du tillexempel enkelt se vilka vägar som är avstängda för vägarbeten för tillfället, få information om vad som gäller för reglering på just ditt hus om du ska söka bygglov eller snabbt se var det finns parkering i stan.

  -Vi jobbar mot digitalisering och tillgänglighet för våra invånare. Idag förväntar man sig att kunna ta del av information på ett tillgängligt sätt. Man ska kunna ta del av informationen var man än befinner sig, genom mobilen. Det ställer krav på oss att leverera genomtänkta digitala och smarta tjänster, säger Göran Persson, chef för mät- och geodataenheten Mariestads kommun.

Digitalisering i fokus

De senaste åren har kommunen haft ett tydligt fokus på digitalisering och att göra information mer tillgänglig för invånarna. Bland annat har digitala blanketter, utvecklad hemsida, appar och digital anslagstavla lanserats. Som en del av ett verksamhetsmål under 2017 har mät- och geodataenheten nu tagit fram en helt ny digital tjänst. Detta har möjliggjorts genom att teknisk kompetens rekryterats (Anders Persson, mätingenjör) för att bygga en egen digital lösning baserat på öppna APIer. Tjänsten, som också mobilanpassats, möjliggör att vi kan tillgängliggöra all typ av information som är lägesbunden. I dagsläget har tre olika tjänster prioriterats.

Projektkartan

Projektkartan visar vägarbeten, avstängda gator, byggnationer, renoveringar och arbeten i kommunens regi som på något sätt påverkar stadsmiljön. Här kan du exempelvis enkelt se om du behöver tänka på att ta en annan väg till jobbet i morgon bitti på grund av vägarbete.

Parkeringskartan

Parkeringskartan visar alla kommunala parkeringsplatser där man kan stå mer än fyra timmar samt kommunens uppställningsplatser för husbilar. Korttidsparkeringar finns inte med på kartan.

Detaljplantjänst

Här kan du se och ta del av alla antagna detaljplaner i Mariestads kommun. Detaljplanerna reglerar bebyggelsen inom ett visst område eller viss fastighet. Ska du bygga ut eller bygga om? Då kan du gå in och titta på detaljplanen som gäller för din tomt.

Framtida ambitioner

Tjänsten möjliggör att tillgängliggöra all typ av information som har koordinater.

-Det finns egentligen inga gränser för vad vi kan presentera i tjänsten. Allt som har en position på en karta går att visa. Tanken är att vi ska ta fram tjänster som visar lekplatser, återvinningsstationer och idrotts- och fritidsanläggningar härnäst, säger Anders Persson, mätingenjör och tillträdande chef för mät- och geodataenheten Mariestads kommun, som är den som byggt tjänsten.

Länkar

Digitala karttjänster

Kontakt

Göran Persson
Chef mät- och geodataenheten
Telefon: 0501-75 61 31
E-post: goran.persson@mariestad.se

Anders Persson
Mätingenjör
Telefon: 0501-75 61 55
E-post: anders.persson@mariestad.se

Sidan senast uppdaterad: 2018-02-26

Kontakta oss

Telefon

0501-75 50 00

Adress

Mariestads kommun
542 86 Mariestad

Samarbetskommunerna
Gullspång kommuns
Töreboda kommun