Fokus på fulspolning på Världstoalettdagen

Illustration på vad som inte ska spolas ner i toaletten. Text: De fem vanligaste sakerna som fulspolas: bomullstussar, flytande kemikalier, tamponger, våtservetter, tops. Att spola rätt är lätt. Bara kiss, bajs och toalettpapper hör hemma i toaletten.

Torsdagen den 19 november är det FN:s internationella världstoalettdag. I samband med det vill VA-avdelningen passa på att påminna om att toaletten inte är en papperskorg. Sluta fulspola och släng skräpet i papperskorgen istället!

Att spola rätt är lätt. Bara kiss, bajs och toalettpapper hör hemma i toaletten. Hushållspapper, våtservetter, bomullstopps, bindor, tamponger och allt annat skräp som spolas ner orsakar stopp i ledningsnät, pumpar och reningsverk. Det i sin tur gör att ledningarna svämmar över och att orenat avloppsvatten rinner ut i naturen. Det hamnar ganska snart i grundvattnet, en sjö eller i ett vattendrag där många vattentäkter finns. Detta medför stora kostnader för samhället och vattenanvändarna.

VA-avdelningen i Mariestad, Töreboda och Gullspångs kommuner tror att fulspolande till stor del beror på okunskap. De flesta av oss vill göra rätt men många känner helt enkelt inte till att till exempel hushållspapper i avloppet orsakar problem. Det är ofta segare än toalettpapper och går inte sönder.

- Något som vi särskilt har uppmärksammat är våtservetter, eller så kallade baby wipes som många använder vid blöjbyte på sina barn, spolas ner i våra toaletter. Dessa fastnar i våra pumpar och gör att de stannar. Mycket tid läggs ned på att åtgärda dessa problem säger Johanna Klingborn, miljöingenjör i Mariestads kommun.

VA-avdelningen har möjlighet att filma i ledningsnätet. Filmkameran används framförallt för att undersöka skicket på ledningarna men, kan också användas för att spåra fulspolning från enskilda fastigheter i områden där det finns mycket problem.

Kontakt

Johanna Klingborn
Miljöingenjör
Telefon: 0501-75 60 12
Mail: Johanna Klingborn