En blå- och grönstrukturplan tas nu fram för Mariestads kommun. Illustration: Kjell Ström
Just nu pågår ett arbete med att ta fram en blå- och grönstrukturplan i Mariestads kommun. Vi behöver identifiera vilka värden och kvaliteter som finns, hur de hänger samman med varandra samt skapa grunden för en långsiktig skötsel av blå- och grönstrukturen.
Kommunens långsiktiga planering gällande användning av mark och vatten är beskriven i Översiktsplan 2030.
Översiktsplan 2030 - Mariestads kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Som ytterligare underlag och grund för samhällsplaneringen pågår ett arbete med att ta fram en blå- och grönstrukturplan. Syftet är att säkerställa att blå och gröna värden kan bevaras och utvecklas i samklang med samhällsutvecklingen i övrigt.
Runt om i Sverige pågår arbete med blå- och grönplanering. Länsstyrelsen i Västra Götaland har tagit fram en grön infrastrukturplan för hela vårt län. Naturvårdsverket och Boverket har handböcker och metoder som underlättar arbetet med framtagningen av blå- och grönstrukturplanen för Mariestad. Goda exempel och erfarenheter har Mariestad bland annat fått av Kristianstads kommun, Vaggeryds kommun och Skellefteå kommun. Som en del i arbetet med blå- och grönstrukturplanen tar Högskolan i Skövde fram en översikt över blå och grön infrastruktur. Denna översikt omfattar även Götene och Lidköpings kommuner och är således över hela biosfärområdet.
Samhällsbyggnadsstrategen Maria Gustavsson leder projektgruppen i Mariestads kommun som består av miljövetare, planarkitekt, GIS-ingenjör med miljökompetens, lantmästare, VA-ingenjör och personer som praktiskt jobbar med blå och gröna miljöer.
Planen kommer bland annat att innehålla information och analys av naturens blå och gröna stråk, ekosystemtjänster och naturområden som är viktiga för helheten i landskapet, säger Maria Gustavsson.
Blå- och grönstrukturplanen kopplas också ihop med Agenda 2030 och det strategiska hållbarhetsarbetet i kommunen.
Praktiskt kommer blå- och grönstrukturplanen vara en hjälp i kommunens arbete med att hantera olika ställningstaganden och avvägningar som berör blå och/eller grön infrastruktur. Det gäller bland annat vid framtagning av detaljplaner, när nya ledningsstråk ska dras eller för klimatanpassningsåtgärder. Området som berörs är Mariestads tätort samt kransorterna.
Under våren 2022 kommer invånare, föreningar, företag och andra berörda att få lämna synpunkter på förslag till blå- och grönstrukturplan Mariestad.
Fakta om blå- och grönplanering
Maria Gustavsson
Samhällsbyggnadsstrateg
Telefon: 0501-75 51 39
E-post: maria.gustavsson@mariestad.se