För att möta behovet av framtida förskoleplatser startar vi under hösten 2020 byggnation av en ny hållbar förskola med åtta avdelningar.
Kronoparkens förskola är den första förskolan i Sverige att vara i princip bortkopplad från det lokala elnätet. Solceller på taket producerar elen till förskolan och överskottet lagras i form av vätgas som används för drift och uppvärmning under vinterhalvåret.
Kronoparkens förskola ligger i framkant vad gäller energilösningen och det har därmed ställts höga krav på alla inblandade aktörer. I projekteringsskedet har noggranna utredningar genomförts. Det har handlat om fördjupade riskanalyser och klassningsplaner, i vilka bland annat RÖS (Räddningstjänsten Östra Skaraborg) och MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) varit delaktiga.
Beslut om att bygga en ny förskola tas i kommunfullmäktige
Förfrågningsunderlag skickas ut till relevanta leverantörer
Upphandlingsförfarande
Projektering
Tillståndsansökan till RÖS som skickar vidare på remiss till MSB
Entreprenadavtal skrivs med Serneke (för byggnationen) och Nilsson Energy (för energilösningen)
RÖS ger ett förhandsbesked, som ger klartecken för byggstart
Färdiga påskrivna bygghandlingar
Startbesked och byggstart för förskolan
Planerad uppstart av verksamheten
Mariestad växer och för att möta behovet av framtida förskoleplatser behöver vi bygga en ny förskola. En demografiprognos från 2015 av kommande behov av förskoleplatser fram till 2025 visar ett utökat behov av cirka 16 avdelningar. Prognosen tar hänsyn till inflyttning i Mariestads kommun av barn i 1–5 års åldern sker i samma positiva inflyttningstakt som i dagsläget. Prognosen av platsbehovet bygger på att barngruppernas storlek och personaltätheten ligger på samma nivå som 2015 års redovisning från SCB.
Vi bygger en klimathållbar förskola för våra barns framtid. Vi vill tidigt få barnen att förstå vikten av hållbarhet och det kommer att genomsyra såväl byggnationen som miljön och pedagogiken på förskolan. Investeringen är en del av Mariestads kommuns framtidssatsningar.
Solceller på förskolans tak kommer att ombesörja större delen av energibehovet och av överskottselen produceras sedan vätgas, som kommer lagras i ett externt gaslager. Där omvandlas vätgasen till elenergi som används för drift och uppvärmning under vinterhalvåret.
Med anledning av att det finns ett tillagningskök i förskolan kan det komma att behövas stöttning av det lokala elnätet vid vissa toppar, men förskolan har möjlighet att drivas off grid, det vill säga vara frånkopplad från elnätet.
Vätgas är en energibärare precis som elektricitet. Det betyder att vätgas inte är någon primär energikälla, men kan användas för att lagra, transportera och tillhandahålla energi. Flexibiliteten är stor eftersom vätgas kan produceras ur alla typer av energikällor. På Kronoparkens förskola används solenergi.
När vätgasens kemiska energi förvandlas till elektricitet och värme är den enda restprodukten vatten, eftersom syre från luften används.