Överraskande bra turistsommar

Mariestad och övriga kommuner vid den västra delen av Göta kanal går mot strömmen och visar som enda delområde i Västsverige på fler gästnätter sommaren 2020 jämfört med 2019, en ökning med 11,7 % i de fyra kanalkommunerna Mariestad, Töreboda, Gullspång och Karlsborg.

Statistiken, som kommer från SCB, visar att antalet gästnätter på Västsveriges hotell, stugbyar och vandrarhem minskade med 48 % jämfört med föregående sommar. Inte oväntat är det storstäderna som drabbats hårdast i denna pandemi, liksom kommuner som vanligtvis har en stor andel utländska gäster, som norra Bohuslän.

I Mariestad ökade övernattningarna på hotell, stugbyar och vandrarhem med 6,7 % jämfört med i fjol. Flera boendeanläggningar vittnar om att vårens extrema tapp under sommaren sakta vändes till positiva siffror och juli och augusti blev för många rekord.

Ovanligt många hemestrande svenskar valde i år att besöka Göta kanal. Många har Göta kanal på sin bucket list och gjorde i år slag i saken. Cykeluthyrningen i Sjötorp var ett av alla näringsställen längs kanalen som märkte av det.

Vårt område erbjuder gott om utrymme och härliga naturupplevelser vilket har varit extra efterfrågat det här coronaåret, säger Björn Zandelin, näringslivschef.

Husbilsgästerna ökar

Medan campingarna haft det tuffare i år och har tappat jämfört med förra året har det återigen sammantaget varit ett bra år för ställplatserna. På våren och de inledande sommarmånaderna var beläggningen på kommunens ställplatser något lägre än i fjol. Medan augusti och framför allt september och oktober har visat en stor ökning på de ställplatser som fortfarande har öppet, upp emot 75 % fler än i fjol.

Det är glädjande att husbilsgästerna fortsätter att komma under hösten och förhoppningsvis även på vinter och vår. De är viktiga för både handeln och restaurangnäringen och tvärt emot vad gamla myter säger så spenderar de pengar när de är ute och åker. Man räknar med att de har ett dygnsutlägg på mellan 500 och 1000 kr per person och det i genomsnitt är två personer i varje husbil, säger Anna Söderman, turismutvecklare.

Sidan senast uppdaterad: