Kriminalvården utökar sin satsning på Rödjan – minst 150 nya arbetstillfällen

Kriminalvårdsanstalten Rödjan

Foto Kriminalvården

Under hösten 2020 meddelades att kommunledningens arbete för expandering av Kriminalvårdens verksamhet i Mariestad hade gett resultat, en större expansion planerades. Nu kommer ytterligare goda nyheter. Utöver planerad utbyggnad har Kriminalvården tagit beslut om en sluten avdelning med cirka 150 platser. Rödjans totala expansion beräknas generera omkring 150 nya arbetstillfällen till orten.

På en presskonferens i dag måndag 15 mars, meddelar Kriminalvården att Rödjan nu utökas till att även innefatta en sluten del i säkerhetsklass 2*, med cirka 150 platser. Det innebär att när denna, och tidigare planerade bostadshus med säkerhetsklass 3*, är fullt utbyggda beräknas anstalten ha cirka 350 platser.

Rödjans totala expansion är av stor betydelse för Mariestads arbetsmarknad och beräknas generera minst 150 nya arbetstillfällen. Mariestads kommun förvärvar för expansionen mark i anslutning till Rödjan, från Sveaskog.

Den stora satsningen på orten visar på att Kriminalvården ser Mariestad som en väl fungerande ort för sin verksamhet. Mariestad har en lång historia med flera kriminalvårdsanstalter vilket innebär att kunskap och utbildad arbetskraft finns på orten.

Mariestads kommun har vana och erfarenhet i och med att kriminalvård har bedrivits på orten under lång tid. Därför är vi enormt glada över beslutet som Kriminalvården har tagit om att bygga ut sin verksamhet här. Vi tycker det är ett bra beslut att satsa på befintlig anstalt där man har en grundstomme av befintlig personal, säger Johan Abrahamsson, kommunstyrelsens ordförande Mariestad kommun.

Nya Rödjan ska vara klart 2024

Just nu pågår förberedande arbete för den första etappen av utbyggnaden. Nya Rödjan, som kommer att bli en stor och modern anstalt, beräknas stå klart om tre år, 2024.

Kriminalvårdens generaldirektör gick ut med informationen om expansionen i Mariestad vid en direktsänd digital pressträff idag måndag 15 mars, klockan 10.00. Kriminalvården kommer i regionen även att utöka sin verksamhet i Tidaholm.

Presskonferens Kriminalvården om expansion i Västsverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

* Säkerhetsklass - Fängelse, frivård och häkte | Kriminalvården (kriminalvarden.se) Länk till annan webbplats.

Kontakt

Thomas Johansson
Tf. kommundirektör
Telefon: 0501-75 50 20
E-post: thomas.johansson@mariestad.se

Johan Abrahamsson
Kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 0501-75 50 61
E-post: johan.abrahamsson@mariestad.se

Sidan senast uppdaterad: