Rapsodine - ett av många goda exempel på företag som tänker hållbart

Företaget Rapsodines produkt- och varumärkesansvarige Lotta Johansson Lönn ståendes i butikslokalen vid fabriken.

Lotta Johansson Lönn, produkt- och varumärkesansvarig på Rapsodine

Mariestads kommun är stolta över det hållbarhetsarbete som pågår hos många av våra lokala företag. Vi vill lyfta fram några av dessa initiativ och förhoppningsvis inspirera andra att följa efter i samma anda. I ett första reportage presenterar vi Rapsodine, ett lokalt hudvårdsföretag som har kommit långt i sitt hållbarhetsarbete.

Rapsodine tillverkar hudvårds- och rengöringsprodukter baserade på svensk, ekologisk och kallpressad rapsolja. Produkterna tas lätt upp av huden och tillför näringsämnen i form av vitaminer, mineraler och hälsosamma fettsyror. De är 100% veganska och många helt parfymfria.

På senare tid har Rapsodine fokuserat på att minska förpackningarnas klimatavtryck på många olika sätt.

Precis som med innehållet vill vi att förpackningen ska produceras lokalt. Vi har bytt ut all plast i flaskorna till bioplast, och vi använder aldrig någon extra förpackning till våra produkter. Dessutom kan många av våra produkter användas av alla familjemedlemmar vilket också är ett sätt att minska antalet förpackningar som används i ett hushåll, säger Lotta Johansson Lönn, produkt- och varumärkesansvarig på Rapsodine.

Händer som fyller på tvål i en refill förpackning.

Förpackningsfritt

Företagets senaste djärva steg är att ta bort förpackningen helt och hållet. Idén kom för ett år sedan när GRAM (Sveriges första förpackningsfria livsmedelsaffär) hörde av sig om möjligheten att sälja Rapsodines produkter i sin butik i Malmö.

Vi var inte säkra på hur det skulle tas emot av kunderna, men responsen har varit väldigt positiv. De frågar oss nu om vi kan ordna refill för fler produkter, säger Lotta.

När produkten är slut rengörs de hållbara tioliters påfyllningsbara behållarna och sätts tillbaka i produktionen.

Vi är det första varumärket i Sverige som har skapar ett cirkulärt system av det här slaget. Långsiktigt kan vi spara 98 procent av vår plastförbrukning genom att återanvända alla förpackningar så många gånger som möjligt, säger Lotta.

Lanserar koncept i hela Sverige

Rapsodine jobbar också med att göra tillverkningsprocessen mer resurseffektiv. Ett sätt att minimera avfallet är att inte kasta bort produkter med mindre tillverkningsfel utan att istället sälja dem till ett lägre pris som andrahandssortering.

Rapsodine är nu på gång att lansera sitt förpackningsfria koncept hos alla återförsäljare, vilket möjliggör för dem att sätta upp sin egen refillstation i butiker runt om i landet.

Det slutar inte här. Vi har mycket ambitiösa planer för framtiden, avslutar Lotta Johansson Lönn.

Länk till Rapsodines webbplats. Länk till annan webbplats.

Fler reportage om företag i Mariestad som satsar hållbart

Reportage om UW-ELAST

Reportage om Lugnåsberget Ekohotell

Reportage om Grönska

Sidan senast uppdaterad: