Dagens ungdomar skapar framtidens tillväxt

Velero UF och Fabric Art UF som tog andraplats i Årets vara respektive förstaplats i Årets reklamfilm.

Velero UF som tog andraplatsen i Årets vara samt Fabric Art UF som vann Årets reklamfilm.

Att driva UF-företag skapar goda förutsättningar för framtiden. Det bådar gott för Mariestad som visade fina resultat i år.

Statistik visar att 20% av de som har drivit UF-företag startar eget företag. 40% når högre positioner på arbetsmarknaden eller blir chefer i högre utsträckning. 12% erhåller högre lön jämfört med de som inte drivit UF-företag.

Min dröm är att alla Mariestadsungdomar ska få möjlighet att driva ett eget UF-företag, säger Kristina Mustajärvi, t.f. näringslivschef i Mariestads kommun. De får så mycket med sig i bagaget och det är ju dagens ungdomar som skapar Mariestads framtida tillväxt.

Nästa år firar Ung Företagsamhet Skaraborg 40 år. Tävlingsdagarna, finalen och jubileet förläggs då till Mariestad i mars 2022.

Vi är väldigt glada att få arrangemanget hit till Mariestad, riktigt kul med tanke på att det första UF-företaget faktiskt startades i Mariestad, säger Kristina Mustajärvi.

Mariestadsföretag i topp

Velero UF och Fabric Art UF är två goda exempel från Mariestad som båda kammade hem priser på UF-mässans final som livesändes från Sparbanken Arena i Lidköping i mars.

Fabric Art UF, som säljer tygpåsar med tryck, kammade hem förstaplatsen i Årets Reklamfilm, och Velero UF, med sina glaskaraffer med blästrat tryck över Vänern och Vätterns konturer, tog hem andraplatsen i Årets Vara.

104 ungdomar drev UF-företag i Mariestad i år, varav 18 från annan skola än Vadsbogymnasiet. Även Tunaholmsskolan höll sig väl framme och blev nominerade till Årets UF-skola.

Så bra och viktigt att både grundskolan och gymnasiet jobbar så bra med entreprenörskap för unga här i Mariestad. Det bådar gott för framtiden, säger Kristina Mustajärvi.

Skaraborgsföretag vann SM

Shear Joy UF, med ungdomar från Götene och Lidköping, tog hem segern till Skaraborg som Årets UF-företag i SM i Ung Företagssamhet 2021 och får representera Sverige i EM i Litauen 15 juli. Företagets affärsidé handlar om att ta tillvara på ull som slängs vilket är över 70% av all ull. De säljer oanvänd ekologisk fårull från lokala fårbönder för att skapa hållbara produkter till hem och trädgård.

Sidan senast uppdaterad: