Lugnåsberget Ekohotell - ett hållbart sätt att semestra

Två vuxna och två barn tar på sig cykelhjälmar vid Lugnåsberget Ekohotell.

Lugnåsberget Ekohotell har fått flera utmärkelser för sitt hållbarhetsarbete. Foto: Stefan Svensson

Mariestads kommun är stolta över det hållbarhetsarbete som pågår hos många av våra lokala företag. Vi vill lyfta fram några av dessa initiativ och förhoppningsvis inspirera andra att följa efter i samma anda. I tidigare reportage har vi kunnat läsa om Rapsodine och UW-Elast. Den här gången blir det ett besök på Lugnåsberget Ekohotell.

Med närproducerad mat och el, renoverade möbler och återanvända byggmaterial erbjuder Lugnåsberget Ekohotel en verkligt hållbar upplevelse – utan att göra avkall på kvaliteten. Ekohotellet är vackert beläget på Lugnåsberget, 15 kilometer sydväst om centrala Mariestad, omgivet av skogar, vandringsleder och betande får.

Hållbart vandrarhem blev ekohotell

Ägarna Jesper Persson och Pia Åkesson fick syn på "Till salu"-skylten utanför fastigheten redan 2010 och bestämde sig för att fullfölja sin långa dröm om att öppna ett vandrarhem. För att spara pengar såväl som planetära resurser återanvände de mycket byggmaterial och köpte de flesta möblerna begagnade. Men det innebar inte att göra avkall på kvaliteten.

Vi ville ha en bra standard redan från början, så vi valde att installera toaletter och duschar i varje rum, vilket inte är särskilt vanligt på vandrarhem, säger Jesper Persson.

Det visade sig vara ett klokt val. Redan under sitt första år på marknaden utsågs Lugnåsberget till årets bästa svenska vandrarhem. 2019 tog Jesper och Pia nästa stora steg och förvandlade sin verksamhet från vandrarhem till hotell, samtidigt som de såg till att behålla sin hållbara profil.

Två personer tittar fram bakom en kvarnsten.

Jesper Persson och Pia Åkesson driver Lugnåsberget Ekohotell utanför Mariestad. Foto: Stefan Svensson

Exempel på hållbara lösningar

På anläggningen kan man se många bra lösningar och åtgärder för att minska avtrycket på miljön. Treglasfönster och snålspolande kranar och toaletter håller uppvärmningskostnader och vattenförbrukning nere. Solpanelerna på taket producerar tillräckligt med el för att driva anläggningarna från maj till oktober. Hotellet har också ett eget biologiskt reningsverk för avloppsvatten samt avfallssortering och återvinningskärl tillgängliga för alla gäster. Lokalt producerade frukostkorgar serveras till alla gäster, som också har möjlighet att förbeställa middag gjord på lokalproducerade, ekologiska råvaror. Det finns även möjlighet att laga sin egen mat i det fullt utrustade gästköket.

Vårt hotell ligger lite vid sidan av allt annat. Genom att erbjuda den här tjänsten behöver våra gäster inte ta bilen in till stan, säger Jesper Persson.

Skulle gästerna vilja ta sig in till stan ändå, men på ett mer hållbart sätt, finns cyklar att hyra.

Skapar medvetenhet och uppmuntrar till smarta val

För att öka medvetenheten bland sina gäster har Jesper och Pia satt upp en display på hotellets fasad som visar hur mycket el som för närvarande genereras från solpanelerna. I varje rum finns informationsskyltar som berättar för gästerna vilka åtgärder som har vidtagits för att hålla nere koldioxidavtrycket, och som även, på ett trevligt sätt, tipsar dem om vad de kan göra för att minska det ytterligare.

Vi försöker skapa medvetenhet på ett vänligt och uppmuntrande sätt och vi får mycket beröm från våra gäster för att vi gör det. När de skriver i vår gästbok är det många av våra gäster som berömmer vårt hållbarhetsarbete, säger Jesper Persson.

Betyder det att hotellets fokus på hållbarhet lockar fler kunder än vad det annars skulle ha gjort?

Vi har inte kunnat mäta det på ett bra sätt, men vi tror verkligen att det gör det, säger Jesper Persson.

Display på utsidan av ekohotellet.

En display på fasaden visar hur mycket el som för närvarande genereras från solpanelerna på taket.

Sidan senast uppdaterad: