Grönska – gör vertikal odling tillgänglig för alla

Två personer står vid odlingsmodulerna. The modules are full of sensors and high-tech solutions and are constantly being developed and worked on to make the farming methods more effective.  Photo: Johan Marklund

Modulerna är fulla av sensorer och högteknologiska lösningar och utvecklas hela tiden för att göra odlingsmetoden mer effektiv. Fotograf: Johan Marklund.

Mariestads kommun är stolta över det hållbarhetsarbete som pågår hos många av våra lokala företag. Vi vill lyfta fram några av dessa initiativ och förhoppningsvis inspirera andra att följa efter i samma anda. I tidigare reportage har vi kunnat läsa om Rapsodine, UW-Elast och Lugnåsberget Ekohotell. Den här gången tittar vi närmare på en ny typ av närproducerad odlingsmetod. Klimatsmart vertikal odling är på frammarsch och vi är glada att kunna välkomna det innovativa techföretaget Grönska till Mariestads kommun.

Tänk dig att kunna gå till din lokala matbutik eller restaurang i midvintern och få tag i superfärska, närproducerade örter och grönsaker – skördade på plats. Låter det omöjligt? Inte längre. Tack vare Grönskas portabla odlingsmoduler kan en mängd olika grönsaker odlas, produceras och skördas var som helst och när som helst på året.

Grönskas vertikala odlingsmetod har många miljö- och klimatfördelar. Det är energieffektivt och fritt från bekämpningsmedel, det använder 95 procent mindre vatten och mycket mindre utrymme än traditionellt jordbruk. Grönskas produkter odlas också i komposterbara stolpar och förpackas i papper.

En ny nivå av närproducerat

Modulen, kallad GrowOff, är en vertikal inomhusodling, med utseendet av ett modernt vitrinskåp. Den är fullproppad med sensorer och smarta lösningar som gör den väldigt enkel att använda. Modulen samlar in data dygnet runt och talar om för dig exakt när det är dags att ta bort locket på plantorna och när du ska skörda produkterna. Hela processen kan övervakas från din smartphone.

Teknik har alltid varit kärnan i vår affärsmodell och vårt sätt att tänka. Hur kan vi göra saker på ett smartare och mer effektivt sätt? Vi har till exempel utvecklat ett eget belysningssystem och vi har sett till att vi bara använder exakt den mängd vatten som behövs för varje växt. Och tack vare det slutna kretssystemet går inget vatten och inga näringsämnen till spillo”, säger Natalie de Brun, ekonomiansvarig och medgrundare av Grönska.

Grönska tar dessutom begreppet närproducerat till en helt ny nivå, eftersom dess växter faktiskt kan odlas och skördas i samma livsmedelsbutik eller restaurang där de säljs. Vilket givetvis också minimerar behovet av transporter.

En person arbetar med odlingen.

"Vi tror att det här är framtidens sätt att odla", säger Natalie de Brun, medgrundare av Grönska. Fotograf: Johan Marklund

Ny anläggning i Mariestad

Grönska föddes i en källare i utkanten av Stockholm 2014 och har växt nästan lika snabbt som sina växter. Under 2018 invigde företaget en av Europas största vertikala odlingar och i början av 2022 utökade företaget sin verksamhet till Mariestad, där en ny tillverkningsanläggning för produktion av GrowOff-odlingsmodulerna just har etablerats.

Vi ville tillverka våra produkter lokalt istället för att etablera en anläggning i lågkostnadsregioner, som Östeuropa, säger Patrik Vidlund, produktionschef på Grönska. Vi har haft många samtal med Susanné Wallner som är näringslivschef I Mariestads kommun och vi lockades verkligen av Mariestads vilja och iver att stödja lösningar för en hållbar framtid.

En annan sak som lockade Grönska var ElectriVillage, Mariestads modellområde för hållbar utveckling. Electrivillage är en satsning som innebär testning och demonstration av hållbara transport- och energisystem som ska hjälpa Mariestad att uppfylla sina ambitiösa klimatmål som Agenda 2030 för ett fossilfritt samhälle och Parisavtalet.

Vi tror också på arbetskraften i en liten stad. Här finns mycket kunskap inom teknik och montering som kan vara till stor nytta för oss, säger Patrik Vidlund.

En person med glasögon.

"Vi ville tillverka våra produkter lokalt istället för att etablera en anläggning i lågkostnadsregioner", säger Patrik Vidlund, produktionschef på Grönska.

Ökad produktion och fler arbetstillfällen

När reportaget gjordes hade Grönskas anläggning i Mariestad precis avslutat produktionen av de första Growoff-modulerna. Före utgången av nästa verksamhetsår ska minst 100 moduler ha levererats.

I dagsläget har vi bara två anställda som jobbar här. Men innan året är slut hoppas vi att vi blir tio stycken, säger Patrik Vidlund.

Kommunens näringslivschef Susanné Wallner är väldigt nöjd med att Grönska har utökat sin verksamhet till Mariestad.

Vi har sedan en tid tillbaka arbetat med att hjälpa Grönska att etablera sin tillverkningsanläggning här. Denna etablering ligger helt i linje med vårt fokus på industriell hållbarhet och det visar att vårt arbete med ElectriVillage ger resultat. Vi hoppas kunna attrahera fler företag av det här slaget, men också att se fler av våra befintliga företag ta steg för att bli mer hållbara, säger hon.

Länk till Grönskas webbplats. Länk till annan webbplats.

Fler reportage om företag i Mariestad som satsar hållbart.

Reportage om Rapsodine

Reportage om UW-ELAST

Lugnåsberget Ekohotell

Sidan senast uppdaterad: