Mariestad tredje bäst i årets tillväxtindex

Text i bild "Syna Bästa Tillväxt 2022. Syna gratulerar Mariestads kommun till tredjeplatsen i 2022 års tillväxtindex för Västra Götaland."

Priset Bästa Tillväxt delas ut varje år till den kommun i varje län där företagen har bäst tillväxt. 2022 års tillväxtindex visar att Mariestad hamnar på en glädjande tredjeplats.

Priset delas ut av kreditupplysningsföretaget Syna som granskar bokslut från samtliga svenska aktiebolag för att utse vinnarna. Utmärkelsen går till den kommun som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst. Bästa Tillväxt har utsetts av Syna sedan 2007.

Tre värden mäts

Ett tillväxtindex, utifrån dessa tre värden, skapas för att jämföra kommunerna och se hur det går för näringslivet i respektive kommun.

  • Andelen företag som har en omsättningsökning över fem procent mellan de två senaste årsredovisningarna.
  • Andelen företag som ökat antalet anställda mellan de två senaste årsredovisningarna.
  • Andelen företag som går med vinst enligt senaste årsredovisningen.

Mariestad topp tre

Mariestads kommun har den tredje bästa tillväxten i Västra Götalands län i 2022 års tillväxtindex. Det är en förbättring med fem placeringar från 2021 då Mariestad hamnade på en åttoende plats. Alla aktiebolag i kommunen som har ökat sin omsättning, nyanställt eller gått med vinst har bidragit till placeringen. I kommunen finns 58 företag som utmärker sig genom att uppfylla samtliga tre kriterier. På förstaplats med länets bästa tillväxtindex 2022 hamnar Karlsborgs kommun.