Battericellfabriken - köpeavtalet signerat mellan kommunen och AB Volvo

Representanter från kommunen och AB Volvo träffades fysiskt och via länk för att underteckna köpeavtalet.

I går den 7 juni undertecknade Mariestads kommun och AB Volvo köpeavtalet av de 167 hektar mark i Korstorp, där Volvo ska bygga en battericellfabrik.

– En märkesdag för oss. Nu tar vi ytterligare ett steg i att förverkliga vår globala omställning och strategi, vi stärker vår industriella närvaro i Skaraborg och Västsverige, och tillsammans med andra aktörer i branschen fortsätter vi uppbyggnaden av en helt ny industrigren i Sverige som kommer att skapa sysselsättning och välstånd, säger Jens Holtinger, medlem av Volvos koncernledning och ansvarig för industrisystemet för lastbilar och drivlinor.

Byggstarten av battericellfabriken är beräknad till 2024-2025 och serieproduktion av battericeller under 2030. Vid den tidpunkten beräknas fabriken ha cirka 3 000 medarbetare. Cellerna kommer att monteras till kompletta batterier för lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner. Tidplanen är avhängig en godkänd detaljplan och myndighetsbeslut. Köpeskillingen är 257 miljoner kronor.

– För Mariestad och Skaraborg blir detta starten för en industriell förnyelse, som kommer innebära tusentals nya jobb. I samband med detta tar vi också ett steg för att nå de globala klimatmålen, säger Johan Abrahamsson, kommunstyrelsens ordförande i Mariestad.

Sidan senast uppdaterad: