Bra resultat för Mariestad i näringslivsrankingen

Flygfoto över del av Mariestads centrum. Byggnader, vatten, broar, grönska.

Fotograf: Tuana

Mariestad får fortsatt gott omdöme i Svenskt Näringslivs enkätundersökning av företagsklimatet i kommunen. I årets ranking hamnar Mariestad på plats 28 bland landets 290 kommuner och är kvar i topp i sin kommungrupp.

Svenskt näringsliv genomför årligen en enkätundersökning i Sveriges 290 kommuner där näringslivet får svara på frågor om företagsklimatet i just sin kommun. Det är exempelvis frågor om service, kommunikation, kompetens och attityder till företagande.

Resultatet från 2023-års enkät visar att Mariestad hamnar på plats 28, behåller andraplatsen bland storleksmässigt likvärdiga kommuner och ligger topp två i Skaraborg. Det sammanfattade omdömet landade på 4,31 vilket är kommunens bästa resultat någonsin och en ökning från förra årets 4,24. Mariestads resultat går att jämföra med Sveriges sammanfattade omdöme som visade 3,46.

Det finns ett stort engagemang och stark drivkraft bland företagen i Mariestad. Vi ser också samarbetsvilja och stolthet i att verka här. Det vill vi ta tillvara på, inte minst med tanke på den spännande framtiden. Det viktigaste för oss är att företagen trivs och vill växa här. Det är vad vi jobbar för, säger näringslivschef Peter Jonsson.

Politiker och tjänstepersoners attityder får högst betyg

Anna Sundin och Rudolf Antoni från Svenskt Näringsliv besöker Mariestad och en lunchträff för näringslivet under torsdagen och presenterar årets företagsranking och resultatet av Mariestads näringslivs enkätsvar. Kommunpolitiker och tjänstepersoners attityder kring företagande är det som får högst betyg, medan frågor om kompetens och vägnät hamnar något lägre.

Plats 28 är ett riktigt bra resultat och i nästan alla frågor ger Mariestadsföretagen högre betyg än Sverigesnittet. Det är viktigt att se på den långsiktiga trenden i rankingen. På en tioårsperiod är Mariestad den kommun som har gjort den bästa förbättringen, konstaterar Anna Sundin.

Starka tillsammans

Mariestad och hela Skaraborg står inför stora förändringar, framför allt Volvos etablering av en ny batterifabrik, och jobbar tillsammans för att möta de frågor och utmaningar som väntar. Flera av Skaraborgs kommuner har tagit stora kliv uppåt i årets ranking, inte minst vår samarbets- och grannkommun Töreboda som klättrar hela 31 platser.

Jätteroligt att Töreboda får ett så positivt resultat. Det är värdefullt för både företagen, politiker och tjänstepersoner men också för kommuninvånarna. Att det går bra för våra grannkommuner är positivt även för Mariestad. Stort grattis från oss! avslutar Peter Jonsson.

Du kan läsa mer om företagsrankingen och Mariestad kommuns resultat på Svenskt Näringslivs webbsida. Länk finns här nedan.

Företagsranking Svenskt Näringsliv 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Peter Jonsson
Näringslivschef
Telefon: 0501-75 50 25
E-post: Peter Jonsson

Sidan senast uppdaterad: