Askeviks camping - en pärla i norr

Ägarna Roger och Karin Thomann på sin camping i Askevik.

Längst norr ut i vår kommun hittar vi Askeviks Camping. Roger och Karin Thomann välkomnade Björn från tillväxtenheten en eftermiddag i slutet av augusti.

Paret som flyttat från Schweiz tog över verksamheten intill Vänern 2018 och bor själva centralt mitt på anläggningen. Campingen erbjuder 115 platser inklusive ställplatser samt 11 stugor. På campingen finns även en läcker strand och hamn med plats för 40 båtar.

- Många av våra säsongsgäster väljer att ta med båten hit och har då snabbt hela Vänern tillgänglig utanför sin vagn eller husbil, berättar Roger.

Covid-19

Våren startade på Askeviks camping som för många andra med stora avbokningar och med en rädsla om vart säsongen skulle ta vägen. Men allt eftersom sommaren närmade sig och det allmänna reseförbudet lyftes bort så fylldes campingen på. För att möta detta valde Roger och Karin att glesa isär framförallt ställplatserna och på så sätt få till cirka 100m2 per plats vilket har visat sig vara ett lyckat drag. Vidare har de också förenklat in- och utcheckning för att minimera kontaktytor, gästen kan enkelt hämta nyckel i brevlåda samt betala med Swish. De svenska turister som valt att hemestra i stugor drar dock med sig ökade kostnader i form av städ då de stannar kortare perioder än vad man är van vid. I skrivande stund har man fullt på säsongsplats och ”OK beläggning”.

Kommunalt VA

En stor investering som genomförs under året är att ansluta campinganläggningen till kommunalt VA och även installera toaletter i stugorna.

- Det är en kostsam historia men ett nödvändigt lyft av standard. Idag behöver vi tömma septiktanken flera gånger i veckan vilket både är dyrt men också en aning störande för gästerna, säger Roger.

Miljövinst i uppfräschade servicehus

Servicehusen har varit i behov av uppfräschning och detta har genomförts nyligen med fint resultat. Accessen är enkel med kortsystem som gästerna får vid incheckning. Miljövinster finns också där duscharna automatiserats och en fyra minuters dusch kostar fem kronor.

- Vår vattenförbrukning har minskat avsevärt, drygt 30% mindre vatten går åt på anläggningen nu, säger Karin.

CamperClean

Roger och Karin har även investerat i en helautomatisk tömnings- och rengöringsstation för toakassetter. Det är enkelt och smidigt för gästen att rengöra. Både gästen och personalen slipper komma i kontakt med bakterier vilket gör det hygieniskt. Campingen har även tänkt på hållbarhetsaspekten då den nya stationen spar vatten och vid rengöring används enbart biologiska medel.

- Det är miljövänligt och hygieniskt för gästerna att tömma, hela proceduren är över på någon minut, berättar Roger.

- Det är verkligen uppskattat, adderar Karin.

Björns personliga reflektion från besöket är att det gav honom en skön känsla av gott värdskap och viljan att utveckla verksamheten till något bättre.

- Helt klart värt ett besök!

Askeviks camping - hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Sidan senast uppdaterad: