Handlarna bär visir i Mariestad

Tillväxt Mariestad och köpmannaföreningen Mitt Mariestad åkte direkt och köpte visir till samtliga butiksinnehavare med personal efter införandet av de hårdare restriktionerna i slutet av förra veckan. Ett initiativ som fått positiv spridning i hela landet, inte minst via nyhetsmedia.

Vi måste anpassa oss till det läge som blivit nu och skaffa fram material, för det rör sig mycket folk hela tiden. Så för att skydda både oss i personalen och våra kunder så försöker vi göra så här. Folk måste känna sig trygga när de handlar och handeln behöver ju fungera också, säger köpmannaföreningens ordförande Peter Thim.

Sofia Rosin på Leksakshörnan tycker att det funkar bra att jobba med visir även om det är lite ovant. De flesta kunderna i butiken har varit positiva och det är många som inte ens reagerat. Kunden Anette Lindh tycker att initiativet är jättebra, att de skyddar sig själva och även kunderna.

För våra privata näringar är möjligheten att stänga ned inget alternativ. Jobbet måste levereras annars finns inte verksamheten kvar. Då handlar det om att anpassa sig och skydda alla som behöver skyddas, såväl kunder som medarbetare och ägare. Alla ska kunna känna sig trygga att handla i Mariestad. Det är trots allt uppemot 600 arbetstillfällen det bokstavligen handlar om, säger Maria Johansson på Tillväxt Mariestad.

De butiker som använder visir kommer även att sätta upp en dekal på entrédörren så att kunderna slipper att gå in i butiken och se efter om personalen använder visir eller inte.