Utvecklingen av hamnområdet fortsätter med promenadstråk på piren

Bild på grusgång utmed pir med blått vatten på båda sidor.

Piren mellan Nya Ekudden och gästhamnen har fått ett lyft och mer är på gång. Upprustad gångväg, belysning, bänkar, planteringar och en grillplats ska göra det populära gångstråket mer tillgängligt för allmänheten.

Hamnområdet med gästhamnen är en naturligt mötesplats för Mariestadsbor och besökare. Utvecklingen av området fortsätter även under årets kallare månader.

Linus Engqvist, arbetsledare för gata och park, berättar att flera nyheter är på gång inför årets sommarsäsong.

Just nu förbereder vi nya sjösättningsramper i hamnen, det blir betydligt mer plats än tidigare. Vi har sett en ökad efterfrågan helt enkelt. Du kanske tar båten på trailer till Mariestad för att åka ut till vår vackra skärgård över dagen, eller om du vill ut och fiska. Då ska det gå att göra på ett smidigt sätt utan onödig stress.

I fjol satte Mariestads kommun ut nya träd i hamnen för att få till en mysigare atmosfär i området.

På det spåret fortsättter vi även i år med fler gröna planteringar, denna gången i lite mindre format än träd.

Populärt gångstråk

Piren mellan Nya Ekudden och gästhamnen är en kilometer lång, 1 016 meter för att vara exakt. 350 meter trasig betong har tagits bort under vintern för att ersättas av en grusgång. Det finns planer att grusa ytterligare 200 meter av piren.

Vi har satt ut belysning så att folk kan promenera på kvällen. Under våren kommer vi att anlägga en grillplats på piren och vi kommer att göra planteringar samt ordna platser att sitta på längs med promenaden, säger Linus Engqvist.

Tre män i gula arbetskläder står och pratar vid vattnet.

Nya sjösättningsramper anläggs i hamnen.