Mariestad får pris för satsningar på vätgas

Vit bil utanför en tankstation för vätgas. Blå himmel i bakgrunden.

Motorbranschens Riksförbund ger Mariestads kommun sitt stora pris.

Mariestads kommun har tilldelats Motorbranschens Riksförbunds (MRF) stora pris 2021 för satsningar på hållbarhet och arbetet att komma bort från beroendet av fossila bränslen.

Priset tillkännagavs passande nog på "Bilens dag" den 28 oktober. MRF skriver att bilbranschen i dag välkomnar satsningar på en fossilfri mobilitet och att hållbarhet och bilkörning går hand i hand i framtiden. Priset delas ut till en person eller organisation/företag som främjat utvecklingen av bilbranschen.

Förutom äran får Mariestads kommun en check på 30 000 kronor samt ett diplom. Motiveringen lyder som följer:

Mariestads kommun har lyckats väl i sin offensiva satsning på en hållbar mobilitet. När världens första självförsörjande publika tankstation för vätgas invigdes 2019 lyfte de nivån för en framtid utan fossila bränslen till nya höjder. De har utvecklat en lösning där solceller lagrar energi i vätgas som slutligen kan tankas i fordonen. Kommunens bilar som används inom hemtjänsten och i kommunens bilpool drivs av energi från anläggningen.

Glädjande

I fjol fick Mariestads kommun utmärkelsen "Årets hjulklapp" av Motormännen Sverige för öppnandet av den första tankstationen i världen där vätgas tillverkas på plats och där allmänheten kan tanka.

Vi är stolta och glada över att vårt gemensamma arbete med omställningen till ett hållbart samhälle återigen uppmärksammas, denna gång av Motorbranschens Riksförbund. Vi är en liten kommun som menar allvar. Att få den här uppmärksamheten höjer vår attraktionskraft som kommun, säger Johan Abrahamsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Den 8 november medverkar Mariestad som enda kommun i Sverige på FN:s klimatkonferens i Glasgow.

Sidan senast uppdaterad: