Mariestad och 22 andra städer har målet klart – satsar mot att bli klimatneutrala 2030

Vuxna och mindre barn står framför en förskola med skylt med text Mariestad is the future.

Att bygga en hållbar framtid för barnen är viktigt för Mariestads kommun.

Den 8 december gick 23 svenska städer tillsammans för att arbeta konkret för att nå målen om att bli klimatneutrala och hållbara städer till 2030.

Klimatomställningen måste gå mycket snabbare för att nå FN:s mål enligt Paris-avtalet från 2015: att hålla ökningen av medeltemperaturen på jorden under 1,5 grader. För att kunna genomföra de genomgripande förändringar som krävs, behöver vi utforska nya sätt att arbeta, på alla nivåer i samhället.

Viable Cities satsning Klimatneutrala städer 2030 startade 2019 med nio svenska städer, i dag är det 23 städer.

Naturligtvis är vägval på nationell nivå oerhört viktiga, men städerna har stora möjligheter att driva på klimatomställningen i praktiken – särskilt när vi nu jobbar tillsammans som vi gör här, säger Olga Kordas, programchef Viable Cities.

Klimatneutrala städer 2030 — Viable Cities Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skrev på avsiktsförklaring

Under European Viable Cities Day manifesterades det gemensamma arbetet med Klimatkontrakt 2030 i en ceremoni med den politiska ledningen i 23 svenska kommuner, generaldirektörer från fem myndigheter samt Viable Cities ledning. Susanné Wallner, näringslivschef i Mariestads kommun, var på plats i Stockholm för avsiktsförklaring för Klimatkontrakt 2030.

Vi ser att flera delar i Electrivillage har fungerande lösningar som går att skala upp för att nå en helhet i systemomställningen. Det gör att vi kan bli ännu mer innovativa och använda vårt jobb med Electrivillage för att bygga framtidens samhälle och klara klimatkontraktet, säger Susanné Wallner.

ElectriVillage Mariestad - Mariestads kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Innovativa lösningar

Många initiativ pågår över hela jorden för att hantera klimatkrisen. Satsningen Klimatneutrala städer 2030 bidrar till omställningen genom att många arbetar tillsammans och lär av varandra, och testar nya vägar.

Vår test- och demonstrationsplats för hållbar mobilitet och logistik är början på den gemensamma resan mot ett klimatneutralt samhälle. Genom Klimatkontrakt 2030 går vi in i ett spännande samarbete med likasinnade där vi kan dra nytta av varandras erfarenheter, kunskaper, och innovationer, säger Johan Abrahamsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Mariestad

Kontakt

Johan Abrahamsson (M)
Kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 0501-75 50 61
E-post: johan.abrahamsson@mariestad.se

Susanné Wallner
Näringslivschef
Telefon: 0501-75 50 38
E-post: susanne.wallner@mariestad.se

Sidan senast uppdaterad: