Matförgiftning

Om du blivit sjuk i magen kan du ha drabbats av en matförgiftning. En matförgiftning uppstår om maten du ätit var dålig, det vill säga om den innehållit för höga halter av matförgiftningsbakterier. Kommunen utreder misstänkta matförgiftningar för att förhindra att fler blir sjuka. Därför är det viktigt att du hör av dig till oss så snabbt som möjligt om du blivit sjuk och misstänker att orsaken är något du ätit. Du ska anmäla till den kommun där den misstänkta smittkällan fanns.

Viktigt att anmäla snabbt

Ju snabbare du anmäler desto större är chansen att vi hittar orsaken. Du kan vara anonym om du vill. Du anmäler genom att kontakta verksamhet miljö och bygg. Se kontaktuppgifter under Relaterad information här på sidan. Om du har kvar av den misstänkta maten så kan det vara av intresse att skicka den till laboratorium för analys. Därför ska du inte slänga den innan du har kontaktat oss.

Vad vi behöver veta

När du kontaktar oss är det bra om du har tänkt igenom följande:

  1. Vad har du ätit som du misstänker att du blivit sjuk av?
  2. När och var åt du? 
  3. Var det någon mer som ätit samma, och i så fall hur många?
  4. När blev du sjuk? 
  5. Är ni flera som blivit sjuka?
  6. Vilka symptom fick du (till exempel diarré, kräkningar, magont, feber, frossa, huvudvärk)? 
  7. Vad åt och drack du de närmaste dagarna före? 

När vi fått denna information gör vi besök på restaurangen eller i butiken för att se om vi hittar några brister. Vi gör ofta provtagningar på misstänkta livsmedel. Om du inte varit anonym får du veta vilka slutsatser vi dragit av utredningen.

Om du har ett arbete där du hanterar oförpackade livsmedel, jobbar inom vården eller på dagis

Om du blivit magsjuk bör du vara frisk i två dygn innan du går tillbaka till ditt arbete. Ifall du blivit magsjuk när du varit utomlands kan du vara smittbärare. Då ska du anmäla detta till din arbetsgivare och även kontakta din vårdcentral för provtagning så att du inte sprider någon smitta vidare. Orsaken till din sjukdom kan till exempel vara salmonella, parasiter eller virus. Innan du har fått svar på proverna ska du inte hantera oförpackade livsmedel.

Mer information om matförgiftningar

På Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa mer om matförgiftningar och risker med mat. På Folkhälsomyndighetens hemsida hittar du mycket information om olika sjukdomar som kan spridas via mat och dryck.

Se länkar under Relaterad information här på sidan.

Sidan senast uppdaterad:

Relaterad information

Kontakt

Verksamhet miljö och bygg
Expeditionen
Telefon: 0501-75 60 05
E-post: Miljö och bygg infobrevlåda

Besöksadress
Stadshuset, Kyrkogatan 2, Mariestad

Ansvarig nämnd

Miljö- och byggnadsnämnden

Länkar

Livsmedelsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

1177 - Vårdguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.