Mariestads kommun presenterade pionjär satsning med solenergi och vätgas vid Almedalsseminarium

Under två dagar på Vätgasarenan vid årets Almedalsvecka, har det diskuterats nya energisystemlösningar med vätgas och bränslecellsteknik i fokus. Mariestad har tydligt positionerat sig som en plats i Sverige där man går från ord till handling, genom att visa på hur kreativa energisystem kan bli en katalysator för lokal utveckling.

Jonas Johansson, utvecklingschef, och Ulrika Söderström, utvecklingsstrateg, Mariestads kommun, presenterade idag vid ett frukostseminarium tillsammans med Sandvikens kommun, Mariestads satsningar kring vätgas och sol. Vid seminariet diskuterades hur investeringar i klimathållbara systemlösningar med solenergi och vätgas kan skapa samhällsutveckling i form av nya affärsmöjligheter för näringslivet, spetsutbildningar inom hållbar energiteknik och nytta för andra samhällsfunktioner. Ett konkret exempel som nämndes är behovet av att kunna tillhandahålla service- och underhållstjänster kopplade till byggnation av energisystemet H2E med solenergi och vätgas i Mariestad.

-Västragötalandsregionen och Sverige som nation skulle kunna göra lokala energisystem till en ny exportvara, säger Jonas Johansson, Mariestads kommun. Vi ser bara början på en rad positiva effekter som våra satsningar kommer att kunna generera framöver, inte minst när det gäller antalet besökare till Mariestad med anledning av dessa.

Dagens moderator Åse Bye vid branschorganisationen Vätgas Sverige, följde upp med frågan om vad som är kritiska framgångsfaktorer för att lyckas med Mariestadssatsningarna.

-Den starka drivkraft och det engagemang som finns i det politiska ledarskapet i Mariestad är en absolut förutsättning för att vi kunnat genomföra våra projekt. Att våga satsa utan att ha svar på alla frågor från början är också en styrka, säger Ulrika Söderström, Mariestads kommun.

Kontakt

Ulrika Söderström
Projektledare Mariestads kommun
E-post: ulrika.soderstrom@mariestad.se
Telefon: 0501-75 50 38

Sidan senast uppdaterad: