Mariestads kommun inbjuden till Australien för att tala om ElectriVillage

Vy över solpaneler Mariestads kommun

I slutet av april finns Mariestads kommun på plats under ett stort event för hållbarhetsarbete i staden Warrnambool i Australien. Mariestads kommun kommer att berätta om sina lösningar för hållbar samhällsutveckling och förnyelsebar energi.

Mariestads kommun har blivit inbjuden till staden Warrnambool i Australien för att närvara på ett event inför stadens kommande satsning för en hållbar samhällsutveckling. Warrnambools stadsledning har hört talas om Mariestads satsning inom ElectriVillage och hur man genomför konkreta åtgärder för klimatet och samtidigt skapar nya affärer för näringslivet som på sikt kan ge nya arbetstillfällen.

Intresse för vätgas

Staden Warrnambool har ett särskilt intresse kring att använda förnyelsebar källa som solen till att bland annat producera vätgas. Mariestad har gjort detta genom sin vätgastankstation och för kommande projekt att driva hus fristående av elnätet. Med på resan finns därför även Nilsson Energy AB, leverantör till Mariestad kommuns anläggningar, att finnas med och dela sina erfarenheter.

Erfarenhetsutbyte

Under eventet den 29:e april i Warrnambool står möten med Warrnambools borgmästare och City Council, Deakin Universitet och träff med företag, studenter och andra intressenter på agendan.

− Det är mycket hedrande att man uppmärksammar Mariestad på andra sidan jordklotet och vi ser ett stort värde i att skapa ett internationellt utbyte och möjligheter till ett brett samarbete mellan städerna, säger Jonas Johansson, utvecklingschef.

− Vi ser fram emot att träffa Warrnambools representanter och få berätta om våra erfarenheter om ElectriVillage och industriell förnyelse och ta del av deras vision för framtiden, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson.

Staden Warrnambool sätter ett stort värde på ett utbyte med Mariestad och är angelägna att ta del av kommunens erfarenheter inom Electrivillage. Det medför att man står för resekostnaderna för Mariestads representation.

Mariestads kommun representeras av kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson och utvecklingschef Jonas Johansson. Sveriges ambassadör i Australien är inbjuden att delta.

Staden Warrnambool välkomnar Mariestad

I en film pratar Warrnambools borgmästare om inbjudan till Mariestads kommun och ElectriVillage.

Radiointervju med Warrnambools borgmästare

Med anledning av Mariestads besök i Australien intervjuar Sveriges Radio Skaraborg. borgmästare Tony Herbert från Warrnambool.

Tony Herbert berättar om stadens intresse för förnyelsebar energi och deras önskan att ta del av Mariestads erfarenheter, till exempel av soldriven lokal vätgasproduktion.

Intervjun återfinns 2.12.40 in i programmet "Eftermiddag i P4 Skaraborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster." som sändes 2019-04-25. Lyssna gärna!

Sidan senast uppdaterad: