Pionjären Hans-Olof Nilsson är övertygad om att vätgas är framtiden

Hans-Olof Nilsson på bild i rutig skjorta med mustasch.

Hans-Olof Nilsson är innovatören som blev först med att värma upp sitt hus med vätgas

Hans-Olof Nilsson, även kallad "Mr vätgas", är pionjären som valde att gå från prat till handling när han våren 2015 slog av strömmen till sitt hus och kopplade bort sig från elnätet. Efter det har han haft över 6 500 besökare i sitt hem i Agnesberg utanför Göteborg. En av de nyfikna besökarna har varit Mariestads kommun, som valt att satsa på vätgas som energibärare.

Efter den världsunika vätgastankstationen i Haggården är vi i gång med bygget av Kronoparkens förskola, vilken kommer att drivas med hjälp av vätgas. Hans-Olof Nilsson är övertygad om att vätgas kommer att spela en allt viktigare roll i framtiden. Som stöd för det pekar han bland annat på EU:s aviserade satsning om 430 miljarder euro på vätgas och det faktum att flera länder är på gång att ta fram nationella vätgasstrategier, däribland Sverige.

Hans-Olof, hur fick du idén att driva ditt hus med hjälp av solenergi och vätgas?

Allt startade 2012 när familjen pratade om att bygga ett nytt hus. Eftersom jag har jobbat med energi i stort sett hela mitt yrkesverksamma liv var det naturligt att titta på nya lösningar. Jag är ingen Uppfinnar-Jocke, vätgastekniken har funnits länge och alla har pratat om den länge. Men ju mer de snackar ju mindre händer.

Vad skulle du säga är vanliga missuppfattningar kring vätgas?

Många tror att den är jättefarlig, att den smäller och exploderar. Du kanske känner till olyckan i Hindenburg 1937, där en gasballong fattade eld och trillade ned.

Inom industrin är vätgasen lika vanlig som en gasolflaska eller en syrgastub. Du har utbildad personal som vet hur det fungerar. När vätgasen ska flyttas in i civilsamhället väcks många frågor, men tekniken är inte svårare än innanför industristaketet.

Naturlig del av kretsloppet

Hans-Olof Nilssons är delägare i företaget Nilsson Energy. Det var Nilsson Energy som vann upphandlingen för att leverera ett komplett system för vätgasproduktion i Haggården (vätgastankstationen). Nu är företaget en del av projekt Kronoparkens förskola där Serneke är huvudentreprenör och Nilsson Energy står för energilösningen. Här kommer vätgas vara en naturlig del av kretsloppet genom lagring, transport och tillhandahållande av energi. Solceller på förskolans tak kommer att tillgodose större delen av energibehovet, av överskottselen produceras sedan vätgas som kommer att lagras i ett externt gaslager.

Vad är det som är så fördelaktigt med vätgas?

För det första förbrukar det inga ytliga resurser. Solen är vårt största batteri, genom vätgasen lagrar vi solenergi tills vi behöver den. Med hjälp av en elektrolysör spjälkas vattnet och ger vätgas och syrgas. Du behöver inte borra någonstans. Du förbrukar ingenting, du lånar vatten som sedan lämnas tillbaka.

Hur har det fungerat hemma hos dig?

Det har varit en resa att finna leverantörer och få ihop alla komponenter som jag ville att det skulle fungera. I dag fungerar det riktigt bra.

Vad tänkte du när Mariestads kommun hörde av sig om en vätgastankstation utifrån perspektivet att det är en ganska liten kommun som är beredd att gå i bräschen för satsning på vätgas?

Att det var helt fantastiskt att man vågar och vill göra en förändring. Mariestad hade redan kommit igång med Electrivillage som en del i den industriella förnyelsen efter att Electrolux lades ned på orten.

Och nu är ni involverade i ett nytt projekt i Mariestad där en förskola står i fokus, det måste vara spännande?

I allra högsta grad! Mariestads kommun går vidare i Electrivillage-andan. Vätgastankstationen var världsunik, driven av solceller. Nu finns det ett par till liknande i Kalifornien. Mariestad finns på kartan, det är många som pratar om kommunen även utanför Sveriges gränser.

Samtidigt innebär produktion inne i samhället nya utmaningar?

Ja, det kan man säga. Du får göra om lite grand, men det finns redan duktiga personer på riskanalys för biogas och energigas. Vi levererar all vätgasteknik till lagret vid förskolan.Framöver kommer vi att se större decentraliserade produktionsläggningar av el med vätgaslager.

Vad tror du vätgasen har för roll i samhället om 10 år?

En avsevärt större roll än i dag. I Sverige håller vi på att gå ifrån fossila bränslen. Vindkraftskapaciteten ska fördubblas på tre år, sedan är vi färdigbyggda där om man uttrycker det så. Sverige stänger av Ringhals två reaktorer, det ska kompenseras. Nackdelen med vindkraft är att den är oförutsägbar, den kan producera för lite, för mycket eller stå still. Vätgasen kommer att vara den helt dominerande energibäraren om tio år för bland annat balansering av den varierande vindenergin.

Vad blir avgörande för vätgasens framgång?

Tänk att inte behöva använda några fossila bränslen alls. Barnen som växer upp i Mariestad, de som går på förskolan, kommer pedagogiskt att lära sig att deras skola drivs av solen. Det är barnen som är vår framtid, det är de som kommer se till att förändringen tar än mer fart. Med förskolan i Mariestad får barnen med sig det tänket från början, det är precis så vi ska göra i samhället! säger Hans-Olof Nilsson.

Sidan senast uppdaterad: