Samordnad varudistribution nu igång

Personal från Coop, Taxi Mariestad, Stora Enzo, Freelway och Mariestads kommun står uppradade framför en taxibil som står parkerad utanför Coops entré.

Projektet för samordnad varudistribution är nu igång. Taxi Mariestad och Coop Sydport i Mariestad hanterade den första testbeställningen för omkring två veckor sedan. Med en innovativ förpackningslösning från Stora Enso samt transportsamordning och temperaturkontroll från Freelway har nu idén blivit verklighet.

ElectriVillage i Mariestads kommun tillsammans med flera intressenter fick ett projekt beviljat för att stödja näringslivet under coronapandemin. För att kunna leverera ut varor på ett säkert och hållbart sätt har bland annat en förpackning som säkerställer kylkedjan har tagits fram efter tester. Testerna har gått ut på att dels hitta ett nytt innovativt material framtaget av Stora Enso men också att säkerställa kylkedjan för livsmedelstransporter.

Taxi och Coop i Mariestad är nu igång med leveranser och den första beställningen gjordes på test för cirka två veckor sedan. Freelway är företaget som står bakom den digitala transport samordningen samt den unika temperaturkontroll som krävs för obrutna kylkedjor i leveranserna.

Det glädjande är att man nu fortsätter använda detta och att Coop och Taxi Mariestad samverkar för att kunna leverera på ett mer hållbart och effektivt sätt. Vi i Mariestads kommun som jobbar med dessa frågor tycker att det är kul att delta i ett projekt som kan visa besparingar på transporter och samordning för att nå en hållbar och industriell förnyelse för att nå våra klimatmål, säger Susanné Wallner, näringslivschef på Mariestad kommun.

Projektets syfte var ju initialt också att uppnå nytta och möjligheter att skicka varor säkert och hållbart i en pandemi, men uppfyller även kraven under normala förhållanden vilket gör att tjänsten kan användas för samordning och göra nytta oavsett förhållanden i samhället.

För oss i Mariestads kommun känns det också bra att kunna bidra som test- och demonstrationsplats för något som sedan kan användas i företagens verksamhet i större skala, avslutar Susanné Wallner.

Sidan senast uppdaterad: