Förnybara energisystem

Under våren/sommaren 2019 invigs världens första solcellsdrivna vätgastankstation i Mariestad. Tankstationen är avsedd för att tanka bränslecellsbilar och är en viktig del av en svensk infrastruktur för vätgastankning som är under uppbyggnad. Den är också en pusselbit i ett unikt energisystem med sol och vätgas, kallat ”H2E”, som byggs i staden.

Världsunikt energisystem

Energisystemet H2E är unikt i sitt slag. Det innehåller världens hittills enda vätgastankstation som drivs med solenergi från en solcellspark. Energisystemet ska användas för att tillverka vätgas. Dessutom kan överskott av solenergi lagras med hjälp av vätgas, och användas som reservkraft på elnätet när solen inte lyser. Parallellt med energisystemet bygger Mariestads kommun två förskolor som ska drivas med denna typ av energisystem.

Tillsammans bygger vi hållbara energisystem

Satsningen på energisystemet H2E med sol och vätgas sker genom ett samarbete mellan Mariestads kommun och Nilsson Energy AB. Själva tankstationen kommer från företaget Nel Hydrogen och är en del av ett EU-projekt. Stationen har huvudsakligen finansierats av leverantören själv, EU, Västragötalandsregionen, och till en mindre del av Mariestads kommun. Hela energisystemet drivs av det kommunala energibolaget VänerEnergi AB.

Logotyper från samarbetspartners: Nilsson Energy, FCH, Hydrogen Mobility Europe, EU, nel, Västra Götalandsregionen, Vänerenergi

Sidan senast uppdaterad:

Relaterad information

Kontakt

Susanné Wallner
Näringslivschef industri/tjänstesektor
Telefon: 0501-75 50 38
E-post: Susanné Wallner
E-post: ElectriVillage

Ansvarig nämnd

Kommunstyrelsen

Dokument

Vätgas och säkerhet Pdf, 247.4 kB, öppnas i nytt fönster.