Lokalvårdaren Arons ambition är att alla ska trivas

Aron Ekblad är en av sex personer i ett arbetslag på Mariestads sjukhus. Häng med när Aron berättar om en yrkesgrupp som kanske inte alltid syns så mycket, men det gör deras arbete!

28-årige Aron Ekblad ingår i MTG-kommunernas tekniska förvaltning inom lokalvården. Hans enhet har ansvar för Mariestads sjukhus.

Aron berättar gärna om sitt yrke som han tycker borde få mer uppmärksamhet.

Vårt arbete blir som mest synligt när det inte görs.

Om Aron inte hunnit förbereda städvagnen dagen innan inleder han arbetspasset med att se till att allt material han behöver finns där. De första uppgifterna är moppning och tömning av sopor.

Olika behov

Varje verksamhet har sina behov och det gäller i högsta grad även lokalvården som utförs. Att kunna anpassa sig efter verksamheten är viktigt, förklarar Aron.

Det sociala samspelet är en väsentlig del av jobbet som lokalvårdare, att få alla att må bra helt enkelt.

Klockan 09.00 varje morgon äter Aron och kollegorna frukost tillsammans. Det är en trevlig stund av social samvaro där gänget snackar ihop sig. Om någon är sjuk hittar man lösningar tillsammans för att täcka upp så bra som möjligt.

Arbetet är väldigt strukturerat, vi vet som ska göras.

Synligare under pandemin

Under coronapandemin blev vikten av god lokalvård tydligare än någonsin. Kraven på desinfektion av ytor och renlighet överlag gjorde att Aron och kollegorna fick fler frågor än vanligt.

Pandemin gjordes oss mer synliga, medvetenheten kring vad vi faktiskt håller på med ökade, säger Aron.

Vad tycker du är det bästa med jobbet som lokalvårdare?

När vi får uppskattning för det vi gör, då blir man glad.

Har du stött på några fördomar kring yrket?

Personligen har det väl varit några kommentarer om varför jag som yngre kille städar, men oftast handlar frågorna om arbetet är roligt eller inte. Jag brukar svara att det är både uppskattat och en samhällsviktig funktion.

Nere i ”katakomberna” under sjukhuset hämtar Aron sin städvagn. Det är dags att rycka ut på förmiddagspasset. Aron och hans kollegor kommer att prata med många personer under dagen, allt medan de ser till att våra gemensamma mötesplatser och arbetsrum är trevliga för alla.

Arbeta i Mariestads kommun - Mariestads kommun

Sidan senast uppdaterad: