Mariestad skriver på Klimatkontrakt 2030 – för en hållbar framtid

14 personer uppklädda i fina kläder håller upp ett papper vardera framför sig.

Tillsammans med 22 andra svenska städer har Mariestads kommun undertecknat Klimatkontrakt 2030, en del i arbetet inom Klimatneutrala Mariestad 2030. Kontraktet är en kraftsamling för att öka takten i klimatomställningen.

Den 8 december undertecknade Johan Abrahamsson, kommunstyrelsens ordförande i Mariestad, klimatkontraktet på plats i Europahuset i Stockholm. Kontraktet är ett avtal mellan kommuner, myndigheter och innovationsprogrammet Viable Cities där alla parter tar på sig att konkret bidra till att öka takten i klimatomställningen.

Klimatneutrala städer 2030 — Viable Cities Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mariestad har länge haft tydligt klimatfokus genom ett långsiktigt och målmedvetet arbete kring innovation, industriell förnyelse och grön omställning. Vi är den lilla kommunen som vågar tänka stort. Med Klimatkontrakt 2030 förstärker vi våra intentioner i att fortsatt vara en ansvarsfull aktör för ett hållbart samhälle för alla, säger Johan Abrahamsson, kommunstyrelsens ordförande i Mariestad.

Flera åtgärder

Åtagandet gäller inom flera områden, en del av arbetet handlar exempelvis om analys över vilka utsläppen är och hur vi genom fysisk planering kan minska dem. Kommunen som organisationen har varken rådighet eller kraft att klara omställningen på egen hand, utan här behöver medborgare, föreningar och näringsliv gemensamt jobba med dessa frågor.

Klimatneutrala Mariestad 2030 - Mariestads kommun

I och med Volvokoncernens etablering av en batterifabrik har vi än större möjligheter att planera och genomföra en rad saker utifrån ett perspektiv där klimatomställningen även är en del av andra viktiga hållbarhetsfrågor, vilket inkluderar såväl miljömässiga som sociala och ekonomiska delar.

Kontakt

Johan Abrahamsson
Kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 0501-75 50 61
E-post: Johan Abrahamsson

Maria Gustavsson
Samhällsbyggnadsstrateg
Telefon: 0501-75 51 39
E-post: Maria Gustavsson

Sidan senast uppdaterad: