Energisituationen i Sverige är ansträngd och det finns en risk att elen inte kommer räcka till under vissa timmar i vinter. Regeringen, Svenska Kraftnät och Energimyndigheten uppmanar landets kommuner att spara på elen för att klara vintern och undvika att en manuell frånkoppling behöver ske.
Med anledning av det rådande läget har Mariestads kommun tagit fram en samlad åtgärdsplan för kommunens förvaltningar och bolag med syfte att genomföra energibesparingar.
Åtgärdsplanen möjliggör för Mariestads kommun att arbeta stegvis och är indelad i åtgärder som kan göras utan betydande verksamhetspåverkan och ytterligare åtgärder som kan göras vid ett skärpt läge för att utgöra beredskap i händelse av ett försvårat omvärldsläge.
Förvaltningar och bolag ansvarar för planering och genomförande i syfte att säkerställa att arbetet utförs med bästa möjliga verksamhetskännedom. Elförbrukningen påverkas av löpande händelser såsom väderlek och utomhustemperatur.
I ett skärpt läge är det möjligt att kommunen kommer att behöva vidta ytterligare åtgärder, till exempel på grund av kall väderlek, drastiskt höjda energipriser eller andra omvärldsfaktorer. Åtgärder som i ett sådant läge kan vidtas är av den typen som får större konsekvenser för verksamheter och kommunens invånare och besökare, exempelvis anpassade drifttider, stängda verksamheter eller begränsade öppettider. Beslut om att vid behov aktivera ytterligare åtgärder vid skärpt läge fattas av kommunledningen.
Varje sänkt grad på inomhustemperaturen motsvarar fem procent minskning i energianvändningen. Att se över inomhustemperaturen i kommunens lokaler är därför av stor vikt i arbetet med att minska energianvändningen.
Kommunens fastigheter och lokaler värms till övervägande del med fjärrvärme. Fastighetsförvaltningen styr innetemperaturen i vissa lokaler automatiskt med hjälp av givare utefter utomhustemperaturen.
Justeringar av ventilation i lokaler och fastigheter kan ge minskad elförbrukning. Ventilationskrav för fastigheter och lokaler regleras av lagstiftning och andra styrande dokument såsom Boverkets byggregler då inomhusklimat har stor betydelse för hälsa och välmående.
Den största andelen av stadens utomhusbelysning utgörs av gatu- och parkbelysning och annan belysning av allmän plats. Till stor del används energieffektiva lampor och el- och energiförbrukningen är relativt låg. Gatu- och parkbelysning är centralt viktig för framkomlighet, säkerhet och upplevd trygghet varför den inte innefattas i kategorin åtgärder utan betydande verksamhetspåverkan.
Åtgärder vid skärpt läge
Kommunens verksamheter har systematiskt och under lång tid arbetat med energieffektivisering och med utbyte av lampor, maskiner och inventarier till mer energieffektiva lösningar. Detta arbete fortsätter och ska intensifieras så långt det är möjligt inom befintliga budgetramar.
Förvaltningar och bolag ska: