Information om coronaviruset

På denna sida och undersidor har vi samlat information riktad till olika målgrupper om coronaviruset, rekommendationer för att minska smittspridning, Mariestad kommuns förebyggande åtgärder och vad som gäller i våra verksamheter. Informationen uppdateras löpande.

Sidan senast uppdaterad:

Minska smittspridning

För att minska smittspridning av virus gäller följande rekommendationer:

  • Stanna hemma om du är sjuk eller har symtom som snuva, hosta eller feber (även vid lindriga symtom). Stanna hemma minst två dygn efter sista symtom. Du kan återgå till jobbet eller skolan även om du har kvarvarande torrhosta om det gått 7 dagar sedan du blev sjuk och du varit symtomfri i övrigt i minst två dygn. Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats om symtom.
  • Tvätta händerna ofta och noga med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
  • Undvik att röra vid ansiktet eller ögon samt undvik nära kontakt med sjuka människor. Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk för att hindra smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.
  • Undvik besök på sjukhus och avstå besök helt om du har luftvägssymtom.
  • Undvik onödiga resor. Tänk igenom om resan verkligen är nödvändig.
  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, restauranger och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek. Handla gärna på tider där det är färre personer i omlopp.

Nya regionala rekommendationer

Gäller till den 2 maj

Regionala rekommendationer Västra Götalandsregionenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Myndigheternas information om viruset

Via nedanstående länkar hittar du uppdaterad och säkerställd information om viruset, smittspridning och hanteringen av utbrottet.

Allmänna frågor och svar om coronaviruset och covid-19
Folkhälsomyndigheten frågor och svar om coronavirusetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Krisinformation.se samlar information från myndigheterna.
Krisinformation.se Aktuellt om Covid-19länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Smittskyddet Västra Götalands information till allmänhet och vårdgivare.
Smittskyddet Region Västra Götalandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Information om coronaviruset skrivet på Lättläst
Lättläst om corona Krisinformation.selänk till annan webbplats

Information om corona på teckenspråk
Teckenspråktolkad information om coronaviruset krisinformation.selänk till annan webbplats

Var källkritisk

För att förhindra ryktesspridning och spekulationer är det viktigt att du är källkritisk och endast delar information från säkra, bekräftade källor. Informationen på länkarna ovan är sådana källor.

Telefonnummer att ringa vid frågor

Det är hög belastning på samhällets telefontjänster. Hjälp de som verkligen behöver komma fram att göra det. Sök i första hand svar på dina frågor via myndigheternas webbplatser, se länkar ovan.

Om du inte hittar svar på webben kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13 dit du kan ställa allmänna frågor om coronavisuset.

Om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning ring 1177. Använd numret med förnuft och aldrig för allmänna frågor om coronaviruset.

Kommunens informationsnummer

Om du har frågor rörande kommunens versamheter kopplat till corona och covid-19 kan du ringa vårt informationsnummer 0501-75 69 69 vardagar klockan 8.00-16.30.

Praktisk hjälp för äldre personer

Om du har frågor kring vilken hjälp för äldre personer som finns att få av kommunen kan ringa och ställa dina frågor på 0501-75 69 69.

Stödtelefon

Många känner en stor oro nu under coronaperioden och vi ser ett ökat behov av stöd. För att kunna möta upp oroliga barn, ungdomar och föräldrar har vi nu öppnat en stödtelefon. Dit kan barn, ungdomar och vuxna vända sig för att ventilera, få svar på frågor eller bara prata av sig med någon och på det sättet få lätta på sin oro. Dessutom kan man få hjälp med hänvisning till en annan profession om det skulle behövas. Du kan ringa anonymt eller skicka sms.

Telefonnummer: 0768-59 85 47
Telefontid: Vardagar klockan 08.00-12.00.

Mer information om corona på mariestad.se

Under denna sida finns fler sidor, riktade till specifika målgrupper. I mobiltelefon och surfplatta når du sidorna via mobilmenyn längst upp på sidan. Via stationär och bärbar dator når du sidorna via sidmenyn.

Sidan senast uppdaterad:

Relaterad information

Kontakt

Jonathan Ryhman
Säkerhetssamordnare
Telefon: 0506-36 298
E-post:Säkerhetssamordnarnas infobrevlåda

Om du har frågor rörande kommunens verksamheter kopplat till corona och covid-19 kan du ringa vårt informationsnummer 0501-75 69 69 vardagar klockan 8.00-16.30.