För dig som är äldre och anhörig

Med åldern ökar risken att bli allvarligt sjuk av coronaviruset. Därför är det extra viktigt att alla hjälps åt att skydda äldre personer från att smittas av viruset.

Lättnader för personer som är vaccinerade

Följande rekommendationer är anpassade för dig som är vaccinerad med en dos och låtit tre veckor passera:

• Du kan träffa friska människor från några olika hushåll och även inomhus. Du kan krama ditt barn och barnbarn, förutsatt att de inte har några symtom.
  • Du kan känna dig trygg med att röra dig lite friare i samhället, till exempel besöka butiker, gå till hårfrisören och gå på hälsokontroll. Men det är viktigt att du inte bidrar till att skapa trängsel i offentliga miljöer, butiker, på arbetsplatser eller i andra lokaler.
  • Du behöver inte stanna hemma även om en person i ditt hushåll har covid-19

Läs mer på:
Anpassade rekommendationer för dig som är vaccinerad Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Besök på särskilt boende

Vid besök av anhörig behöver du anmäla i förväg.

Släpp inte in oanmälda personer som utger sig för att hjälpa

Du bör inte släppa in oanmälda personer som utger sig för att komma och hjälpa till. Kommunens personal kommer aldrig oanmäld. Vår vårdpersonal tar sig alltid in med nyckel. Alla förändringar kommuniceras direkt med den enskilde.

Mer information om corona på mariestad.se

Tillsammans med denna sida finns fler sidor, riktade till specifika målgrupper. I mobiltelefon och surfplatta når du sidorna via mobilmenyn längst upp på sidan. Via stationär och bärbar dator når du sidorna via sidmenyn.

Jonathan Ryman
Säkerhetssamordnare
E-post:Säkerhetssamordnarnas infobrevlåda

Karin Utbo
Chef sektor stöd och omsorg
Telefon:0501-

Förfrågningar praktisk hjälp till äldre

Teknisk hjälp på biblioteket

Telefon: 0501-75 58 00 (telefontid under bibliotekets öppettider)

Kommunens informationsnummer

Om du har frågor rörande kommunens verksamheter kopplat till corona och covid-19 kan du ringa vårt informationsnummer 0501-75 69 69 måndag-fredag klockan 8.00-16.30.

Tips och råd för att minska din oro - Röda Korset Länk till annan webbplats.

Äldrelinjen - MIND Länk till annan webbplats.

Socialstyrelsen - Anhöriga (du som vårdar en närstående) under coronaperioden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.