Hjälp för äldre och andra riskgrupper

I rådande situation med coronaviruset finns hjälp att få för dig som är äldre eller tillhör annan riskgrupp, till exempel med hemkörning av mat, mediciner och andra varor.

Många av Mariestads butiker erbjuder hemleverans av varor och vissa även möjlighet att handla online. För information om vilka butiker det gäller, ring 0501-75 69 69.

Få dina varor levererade hem med taxi eller budfirma

Tack vare ett samarbete mellan Taxi Mariestad och företaget Freelway kan nu butikerna i Mariestad erbjuda sina kunder en samordnad leverans av varor. Du som kund gör din beställning via telefon eller e-post direkt till butiken som sedan ser till att leveransen samordnas med taxi eller budfirma. Detta innebär att du kan beställa från flera butiker och få allt i en och samma leverans, mot en avgift. Flera butiker i Mariestad är redan anslutna till tjänsten. Du som kund kan också tipsa din butik, som inte erbjuder hemleverans i dagsläget, att ansluta sig till tjänsten. Har du eller butiken frågor kan ni ringa 0501-75 50 38.

Hjälp från kommunen

Du som är äldre eller tillhör annan riskgrupp och inte kan få hjälp av anhörig eller bekant med dina inköp, ring kommunens upplysningsnummer 0501-75 69 69 måndag-fredag 8.00-16.30 så hjälper vi dig att hitta lösningar.

Bibliotekets tjänster

Biblioteket erbjuder hemleverans av låneböcker. Via bibliotekets DigidelCenter kan du även få hjälp via telefon med att till exempel beställa mat online från din egen dator/mobil/surfplatta. Ring 0501-75 58 00.

Har du frågor om coronaviruset kopplat till kommunen?

Om du har frågor som rör kommunens verksamheter kopplat till coronaviruset kan du ringa vårt upplysningsnummer 0501-75 69 69, måndag-fredag kl. 08.00-16.30.

Fler som hjälper?

Vill du tipsa oss om något butik eller restaurang som har hemkörning? Eller kanske annan viktig hjälp som äldre och riskgrupper kan få? Hör av dig till oss på medborgarkontoret@mariestad.se.

Håll ut - det går över

Det är vanligt att känna oro, osäkerhet och ensamhet i en situation då man behöver hålla sig från andra människor.

Det du kan göra för att det ska kännas bättre är till exempel att gå ut på promenader i naturen, tala i telefon med nära och kära, eller hålla kontakt via dator och sociala medier.

Åtgärderna för att begränsa nära kontakter gäller under en avgränsad tid. Försök att sysselsätta dig med det du tycker är roligt och stimulerande.

Läs mer om hur du kan minska din oro på Röda korsets webbplats. Se länk under Relaterad information här på sidan.

Hjälp för digsom känner oro

Du som behöver någon att tala med kan ringa Svenska kyrkan 0501-390510 mellan kl 10-16 måndag till fredag, se även svenskakyrkan.se/mariestad.

Du kan även ringa Äldrelinjen. Äldrelinjen är öppen vardagar 8-19 och helger 10-16, och är bemannad av utbildade volontärer. Vi nås på telefonnummer 020-22 22 33. Läs mer om Äldrelinjen på länken under Relaterad information här på sidan.

Sidan senast uppdaterad:

Relaterad information

Kontakt

Medborgarkontoret
Telefon: 0501-75 51 60
E-post: Medborgarkontoret

Om du har frågor rörande kommunens verksamheter kopplat till corona och covid-19 kan du ringa vårt informationsnummer 0501-75 69 69 måndag-fredag klockan 8.00-16.30.

Länkar

Tips och råd för att minska din oro - Röda Korset Länk till annan webbplats.

Ring Äldrelinjen om du behöver prata med någon - MIND Länk till annan webbplats.