Presentation av kommunen

Paviljongen vid stationshuset Foto: Stefan Svensson

Sjöstaden Mariestad, Vänerns pärla, är en vacker sjöstad vid Vänerns strand. Ån Tidan mynnar ut i Vänern mitt i centrala staden och i den norra delen av kommunen börjar Göta kanal sin färd genom landet.

Mariestad grundades redan 1583 av Gustav Vasas son Hertig Karl, som så småningom blev kung Karl IX. Den nygrundade staden Mariestad fick sitt namn efter Hertig Karls älskade fru Maria av Pfalz.

Vattnet har satt sin prägel på Mariestad och det var det unika läget som avgjorde var Hertig Karl grundade staden. Han såg möjligheterna till god kommunikation vattenvägen samtidigt som den bördiga jorden i trakterna gav bra förutsättningar för ett gott liv.

Ogenerad stöld

Förutom vattnet är det Mariestads domkyrka i Gamla stan som dominerar stadsbilden. Hertig Karl lät uppföra domkyrkan under åren 1593-1625 efter en konflikt med sin bror Johan III. Ogenerat lät hertigen bygga kyrkan efter ritningarna till S:ta Clara kyrka i Stockholm, vilket var broderns viktigaste kyrkbygge i huvudstaden.

Redan på 1600-talet blev Mariestad residensstad och landshövdingen hade sitt säte i det vackra residenset på ön Marieholm. Mariestad var residensstad ända fram till 1997 då landshövdingen flyttade till Göteborg och Skaraborg blev en del av Västra Götalands län.

Kända varumärken

I Mariestad har flera kända varumärken sitt ursprung. Unicaboxen, som bruksarbetare i hela landet hade som matlåda, är ett av dem. Av det hårda, bruna materialet som framställdes av vulkaniserat lumppapper skapades också resväskor, hjälmar och till och med bensintankar!

Ett annat mycket känt varumärke är naturligtvis Mariestadsölet som tidigare bryggdes i Mariestad.

Exempel på kända varumärken som tillverkas i Mariestad:

  • Metsä Tissue som är ledande i Norden på mjukpapper med kända varumärken som Lambi, Serla och Katrin.
  • Klings Glace
  • DS Smith som tillverkar förpackningsmaterial

Mariestad på 2000-talet

Mariestad i dag är en spännande stad med framtidssatsningar så som projekt Sjöstaden och utvecklingen av Göteborgs universitet. Det sjönära livet i Mariestad ska utvecklas än mer genom att nya bostäder, affärsstråk och rekreationsmöjligheter växer fram i hamnområdet. Då Göteborgs universitet har etablerat sig i Mariestad finns goda möjligheter att utveckla fler program tillsammans med spännande elevträdgårdar som höjer intresset för Mariestad som ett besöksmål.

En omtyckt turiststad

Antalet turister som kommer till Mariestad ökar för varje sommar. Gamla stan är landets sjunde bäst bevarade stadskärna och lockar många besökare på vandringar och guidade turer. Den vackra skärgården, restaurangerna i hamnen och äventyr vid Göta kanal är andra attraktioner som gör Mariestad till en alldeles speciell plats att vara på.

Sidan senast uppdaterad:

Relaterad information

Kontakt

Mariestads besöksservice
542 86 Mariestad
Telefon: 0501-75 58 50
E-post: Besöksservice infobrevlåda

Ansvarig nämnd

Kommunstyrelsen

Länkar

Mariestads Vision 2040

Dokument

Presentation om Mariestad Pdf, 35.5 MB, öppnas i nytt fönster.

Presentation about Mariestad in english Pdf, 4 MB, öppnas i nytt fönster.

Presentationerna är inte tillgänglighetsanpassade då de är tänkta att använda i presentationssammanhang. Kontakta Mariestads kommun om du har behov av tillgänglighetsanpassad version.