Till startsidan för  kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

DÖLJ MENY

Britt & Sture Traneving

Jag är född 1934 i Karlskoga, där jag bodde med mina föräldrar tills jag var 13 år.
1947 flyttade familjen till Laxå. Jag tog så småningom lärarexamen i Strängnäs och hade min första tjänst i Stockholm, där jag träffade Sture.
Sture är född i Alingsås 1936 men uppväxt i Bispgården i Jämtland. Han lämnade familjen och flyttade till Stockholm 1953 för att gå på Tekniska Institutet.
Efter examen jobbade han två år på Vattenfall. Vi gifte oss 1958 och hette då Britt och Sture Karlsson.
Vi blev Mariestadsbor 1959.
Vi hade bägge fått arbeten i Mariestad, jag som lågstadielärare och senare speciallärare.
Sture fick tjänst på Vägverket, där han så småningom blev markvärderare.
Vi fick en pojke och en flicka, som växte upp i Mariestad, Sture var under 60- och 70-talet känd tävlingsfotograf och vann bl.a. en Jaguar E-Type.

Vi har samarbetat med foto och författarskap under vår tid i Mariestad vid sidan av våra ordinarie arbeten.
Vi har haft och har ett gemensamt intresse för speciellt djur och natur.
På 70-talet började vi tillsammans publicera några böcker. Jag blev den som skrev ner våra gemensamma upplevelser, upptäckter och faktasamlingar.
Vårt intresse för tranor vaknade när vi flyttade till Mariestad och besökte Hornborgasjön på våren. Vi undrade då, var dessa stora, vackra fåglar, som rastade här några veckor, kom ifrån och vart de sedan tog vägen.
Vi reste med tranorna i Europa och Afrika några år, dokumenterade och fotograferade.
Resultatet blev så småningom en bok om vår eurasiska trana,"Den Stora Tranresan", som vi gav ut 1974.
Den kom även ut på tyska "Der Zug der Kraniche" på Bertelsmans förlag.

Vi har sommarhus i Tiveden, och vi är fascinerade av naturen i det trolska landskapet mellan Vänern och Vättern, de innersta delarna ett av Sveriges skönaste vildmarker.
Vi gav ut vår första bok om Tiveden 1978.
Vi följde sen utvecklingen när naturreservaten blev Nationalpark och vår andra upplaga "Tivedens Nationalpark" publicerades 1981.
Men under tiden hade vi även funderat på våra favoritfåglar tranorna.
Det finns 15 olika arter av tranor i världen med ungefär samma vanor och beteende, men med skillnader i färg och storlek. Vi reste i alla världsdelar där de olika arterna fanns, studerade, dokumenterade och fotograferade.
Resorna blev många, vi träffade flera intressanta människor och upplevelserna har blivit minnen för livet. Den stora boken om världens tranor gav vi ut 1981. Den blev årets Pandabok. Vi publicerade en omarbetad upplaga 1990.

När Mariestad firade 400 år 1983 bidrog vi till jubileet med en bilderbok om Mariestad från det året. Boken fick heta "Mariestad,Vänerns Pärla".
När Karlstad skulle fira sitt 400-årsjubileum året efter fick vi förfrågan om att göra en liknande bok om Karlstad. Den fick namnet " Karlstad, Solstaden" och efter den kom "Karlskoga, Nobelstaden" 1984 och "Skara, 1000-års-Staden" 1986.

Vi bytte namn 1992 till Traneving. Vi släppte aldrig intresset för tranorna. Åren gick och fåglarnas biotoper ändrades genom naturens och människors inverkan.
Därmed ändrades en del av fåglarnas vanor och flyttningsvägar. Vi hade under åren fått många "tranvänner" som forskade och kom fram till nya fakta. Vi gjorde nya upptäckter själva och fann andra infallsvinklar. Det var dags att ge ut en ny aktuell bok med vackra bilder för den fågelintresserade lekmannen.
Boken "Vårens Budbärare Tranan" handlar i huvudsak om vår eurasiska trana, men här finns även foton och beskrivningar av världens alla tranor. Bilder och fakta varvas med traditioner och sägner.

Sture har varit representerad på olika världsutställningar i fotografering under årens lopp och haft egna specialutställningar med världens tranor på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm samt en utställning som gått runt i Tyskland.
Han har vid ett flertal tillfällen varit representerad med bilder av tranor i National Geographic.

Tillsammans har Sture och jag publicerat naturreportage och artiklar med bilder, främst tranor, i tidningar och magasin i Sverige, Tyskland, USA och Japan.
Vi har varit Mariestad trogna, vi trivs här och har fått många vänner i stan under åren
Vi var redan pensionärer när vi gav ut den som vi tror sista boken 2002.
Men vi behåller vårt intresse för natur och fåglar. Speciellt intresset för tranor, vilket har givit oss kontakter över hela världen. Vill ni se mer av våra tranbilder titta på vår hemsida länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan senast uppdaterad: 2017-01-24

Kontakta oss

Telefon

0501-75 50 00

Adress

Mariestads kommun

Kyrkogatan 2
542 86 Mariestad

Samarbetskommunerna
Gullspång kommuns
Töreboda kommun