Till startsidan för  kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

DÖLJ MENY

Jan Fleischmann

Jan Fleischmann, f 1964. Under uppväxt åren i Göteborg handlade mycket om idrott. Jag kämpade på i längdåkningsspåret för IK Stern och tävlade i terränglöpning för IF Kville. Innan dess spelade jag fotboll och handboll i Tuve IF. Skidåkningen blev ingen succé. Men den gav mig sedan liksom engagemanget i IF Kville tillfälle att göra de första uppdragen och artiklarna. Jag hjälpte till att göra bilder till klubbtidningarna. Eftersom det även fanns reportrar i klubbarna som arbetade för Göteborgs Posten på frilansbasis och en som var fast anställd reporter på Arbetet Väst, fick jag göra några jobb för dessa tidningar.

Direkt efter avslutat militärtjänstgöring började jag med att försöka frilansa. Några år senare läste jag ett år på Kommunikation och Media på Schillerska gymnasiet i Göteborg. Det var en kurs där man fick prova på olika uppgifter inom mediabranschen. I klassen lärde jag känna Bengt Öster som under flera år varit reporter på Elfsborgs Läns Allehanda i Vänersborg. Vi började göra jobb ihop för stadsdelstidningar som Angereds Tidning med flera. Samtidigt fick jag kontakt med Urban Emilsson som idag driver tidningen Svensk Damfotboll.

Våren 1989 efter vikariat som fotograf och skribent på Tranås Tidning och lokalredaktör i Olofström för Blekinge Läns Tidning fick jag arbete på Mariestads Tidningen. Det jag kände till om Mariestad då var att Dag Wennlund tävlade för dem. Jag hade fotograferat honom för Tranås Tidning när han tillsammans med andra OS deltagare var där för att presentera en reklamkampanj. December 1999 gav jag ut min första bok "Vilda möten på en tusendels sekund" med jaguaren på första sidan. En ögonblicksbild då den skygga katten bara visade sig i några sekunder. I boken berättar jag om uppväxten och om flera olika äventyrsresor och naturupplevelser. Här finns besök hos bergsgorillor, flyktingar och missionärer i Rwanda och dåvarande Zaire, isbjörnar på Svalbard, vandring i Mount Everest nationalpark, vithajsforskare, Pantanal, tranorna i Hornborgasjön, damfotbolls VM sommaren 1999 och Yellowstones nationalpark, samt foto och restips.

November 2004 utkom boken "Levande vildmark" som har större format och där jag satsat mer på bilderna. Här finns bland annat berättelser om den bengaliska tigern, leoparder, utfärd på Bolivias högplatå, de stora hjordarnas massvandring i Östafrika, Zambias natur och människor. Liksom i den första boken medverkar kollegan Anders Christiansson med kapitel i den boken. Jag har även använt en intervju med vithajsforskaren Jytte Fredholm Ferreira som Satu Valkama gjort. Hajbilderna är tagna i Sydafrika. Bilderna på forskarfamiljen är tagna i Karlsborg. Jag tävlar sällan med bilderna men brukar skicka in till svenska pressfotografernas Årets Bild. Som bäst har jag kommit på tredje plats 2004 i klassen Action Sportbild. De senaste åren har jag inte känt att jag haft några riktigt bra bidrag att komma med.

I slutet av 2006 utkom boken "15 gånger Asien". 15 olika skribenter ger sin syn på Asien. Jag har med en berättelse och har även formgivit några bildsidor som ansvarar för bilderna så att de fungerade i trycket.
Jag arbetar även med en bok om spaningen efter jaguaren i Brasilien som jag hoppas kan bli utgiven. En av jaguarbilderna publicerades i BBC Wildlife Magazine. Texten skrevs av en amerikansk man som jag träffade på väg hem från Pantanal. Tidigare har redaktionen inte godkänt min engelska och så har inte heller bilderna varit tillräckligt exklusiva. Men engelskan fungerade till en sydafrikansk tidning.

På senare år har jag mest haft reportage i tidningar som: Danska Vagabond Rejs, norska Reiser og Ferie, svenska Jakt & Jägare, svenska Allt om Vetenskap samt reseberättelser och andra artiklar i Mariestads Tidningen. Några år tidigare medverkade jag i Plaza Magazine och Läkarmissionens Svenska Journalen men tyvärr har dessa redaktioner ändrat inriktning. Svenska Journalen tog bort naturreportagen när den övertogs av Dagen. Plaza Magazine som publicerade reportage om exotiska resmål satsar numera mest på design och bilar. Ibland anlitas jag som föredragshållare och visar bilder på Vildmarksmässan i Älvsjö i mitten av mars. Jag har även föreläst på en norsk frilufts- och jaktmässa.

Sidan senast uppdaterad: 2017-01-24

Kontakta oss

Telefon

0501-75 50 00

Adress

Mariestads kommun

Kyrkogatan 2
542 86 Mariestad

Samarbetskommunerna
Gullspång kommuns
Töreboda kommun